Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästviskaren från Al Quneitra: "Syriska och svenska hästar talar samma språk"

 
När dom blir vi
Visa alla artiklar

Han hade sju hästar hemma på sin gård i Syrien. De dödades i en bombattack.
När Naeef Almezel kom till Älgnäs förra veckan blev han tillfrågad om han kunde sköta hästar. Sju hästar på granngården behövde hans hjälpande hand.

Först hör jag dem bara. Sedan uppenbarar Naeef Almezel sig i horisonten. Han rider på varmblodstravaren Girl. De närmar sig i en intensiv galopp över ängen.

Naeef rider som vore han född i sadeln. Hästen lystrar följsamt när Naeef håller i tygeln. Med ett vigt hopp är han nere på marken. Hästen smyger sig tätt intill. Naeef viskar något. Hästen lutar ned huvudet som i tyst samförstånd. Som talade de ett hemligt språk.

Men så är Naeef också uppvuxen med hästar. Han kommer från staden Al Quneitra på Golanhöjderna i sydvästra Syrien, på gränsen till Israel. Han hade sju hästar hemma på familjens gård. För fyra år sedan dödades de i en bombattack.

Läs också: Hästarna hjälpte Hannah i sorgen

Sedan snart två veckor bor Naeef i Älgnäs, hemma hos pensionerade SVT-journalisten Barbro Schönning. Naeef och Barbro tar emot där. Naeef ställer fram kaffe och ett fat med nybakta muffins med rabarber i. Barbros schäferhundar Clippa och Rocky hälsar ivrigt. Barbro fick kontakt med Naeef genom sitt arbete med den frivilliga flyktingmottagningsorganisationen Refugees Welcome.

– Jag var en av dem som tog emot flyktingar på Centralen och körde dem till tillfälliga boenden. Vad kan du ställa upp med? frågade kollegorna. Jag sa: fram till nyår bor jag ensam i en fyra på 97 kvadrat i Stockholm. Efter nyår bor jag på min gård i Hälsingland. Jag visste att jag ville arbeta med integration.

Naeef hänger med bra i svenskan. Han och Barbro har hårddrillat svenska ända sedan han kom till gården.

- Jag skrev upp vad varje föremål som fanns i närheten heter på svenska, skrev stol på en post it-lapp och så satte Naeef upp lappen på stolen.

När nyanserna i ett samtal ska fram finns andra hjälpmedel att ta till. Barbro plockar upp telefonen och knappar fram appen Say hi. Barbro talar in en fråga på svenska och voilá så levereras den på arabiska av en mekanisk kvinnoröst.

– Det är en alldeles lysande app som översätter både som text- och röstmeddelanden mellan olika språk. Men vi använder appen bara i nödfall. Det bästa sättet att lära sig ett språk är ju att prata det.

Läs också: Söderhamnstjej gör hästpraktik i Australien: "Jag stortrivs här"

Hemma i Syrien är Naeef lärare i historia. Han jobbar som resursperson åt nyanlända barn i Bergvik. Som det ser ut kommer han även arbeta på skolan i Stråtjära.

- Eventuellt kommer Naeef börja arbeta där redan i sommar, på fritidsgården.

Naeef anlände till Sverige förra hösten. Han flydde Syriens krig tillsammans med sin yngsta syster och hennes man och barn. Sammanlagt är de sju syskon. Hans andra systrar och bröder hade redan tagit sig utomlands. Flykten mellan Syrien och Sverige tog fem veckor. Naeef har åkt tåg, buss, gått till fots. Mellan Turkiet och Grekland färdades de 50 personer på en gummibåt. När den kapsejsade drunknade Naeefs syster och hela hennes familj. Bara Naeef överlevde.

– Fram till i måndags delade han rum med sju killar på en flyktingförläggning i Ljusne. Jag fick ett samtal där man undrade om jag kunde tänka mig att ta emot honom. Mitt enda krav var att personen inte var rädd eller allergisk mot hundar, berättar Barbro och fortsätter:

- Jag är uppvuxen i en pastorsfamilj. Mina föräldrar höll alltid dörren öppen för den som behövde det. För mig är det självklart att hjälpa.

Läs också: "En spänd häst kan aldrig lära sig något"

När handläggaren som ringde fick veta att Barbro bor långt ute på landet undrade hon om det möjligtvis fanns hästar där. Hon visste att det är Naeefs stora passion.

- Min släkting blev nylingen änka och har sju hästar som hon behövde hjälp med. Tänk, Naeefs sju hästar försvann och så väntar sju hästar här på att bli omhändertagna.

Läs också: Volontären återvänder till flyktingarna - tar med sig snoddar till barnens hår

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!