Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästturism som tillväxtmotor

På fyrtio år har antalet hästar i länet tolvdubblats. Gävleborg är näst största travlänet i landet. Hästar ökar sysselsättningen, ger nya jobb, skapar ett attraktivt boende, särskilt för unga kvinnor. Men tas hästnäringen på allvar av politikerna?

Hästnäringen har en stor tillväxtpotential för ett län som Gävleborg.

Mariana Femling, Hästlyftet, fyllde utan vidare två A 4-ark med idel bonuseffekter av denna växande gren av de gröna näringarna.

Hästen i Gävleborg omsätter miljardbelopp, skapar sysselsättning för hundratals, genererar nya yrken – och gör hembygden attraktivare för unga, hästintresserade kvinnor. En miljö som vill överleva måste få kvinnorna att stanna kvar.

Med tanke på alla fördelar borde hästnäringen blomstra i vårt län. Men det gör det inte, inte än i alla fall.

Vid måndagens föreläsning om hästnäringens tillväxtmöjligheter på Cfl i Söderhamn bollades många förslag och idéer om hur man stärker företagen: kooperativ, nätverk, högre "svansföring" gentemot politiker och övriga näringslivet.

- Vi behöver "en ingång" för hästfrågorna, sade Mariana Femling.