Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästrallyt firar 25-årsjubileum

Tanken var att härliga hästupplevelser skulle locka besökare till Nordanstig. I 25 år har hästintresserade Nordanstigsbor utvecklat konceptet och till helgen är det stort jubileum.

– Först av allt vill vi förstås tacka alla som varit med genom åren, och gjort hästrallyt möjligt! Både deltagare och funktionärer, utan dem hade det ju inte blivit något, säger Gertrud och Anna-Lena Selander på Bygge utanför Bergsjö. Deras gård är start och mål detta jubileumsår. Förberedelserna pågår för fullt och telefonerna går varma.

Lördagen den 27 är det start, rundan via Rönnsjön, Östra och Västra Trösten, Ungrick, Orrsjön och tillbaka, är cirka 3,7 mil. Söndagsrundan går mot Vade, Bjåsta, Hulte och tillbaka, är något liknande. Kartorna är markerade, nu återstår bara att markera var deltävlingarna ska vara.

– Man kör alltså inte på tid, utan det är poängen man får på tävlingarna längs vägen. Det kan vara allt från att svara på frågor till att kasta hästsko, säger Anna-Lena Arousell Berglund.

Årets arrangörer är Bergsjö rid- och körsällskap, Hassela Häst och Hund samt Harmångers Ridklubb. Ett 50-tal ekipage från när och fjärran är anmälda. Flera återkommer år efter år och åldersgränsen är 15 år, men åtskilliga gånger har cyklande föräldrar följt yngre tävlande. Ibland är det flera generationer i deltagande lag, och både parhästar och fyrspann har varit med tidigare år.

Givetvis bjuder jubileet på extraarrangemang, bland annat står grillmästaraspiranten Hassela-Hasse Björk för maten och Shifting Ages, där bland annat Elena Gradin och HK Berglund underhåller. Och så är det maskerad med fina priser.

– Till och med hästarna brukar vara utklädda.