Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästarna har hjälpt Conny genom livet

Conny Englund har hunnit med mycket i sitt liv. Som fritidspolitiker och räddningschef har han gått igenom både med och motgångar. Hans hästintresse är något som varit med honom under alla hans 70 år.

Annons

Conny Englund föddes 1945 i Söderala utanför Söderhamn. Hans far födde upp hästar och när det började handla om travhästar väcktes även ett intresse hos Conny.

– Det var pappa och jag som födde upp travhästar. Några av dem var riktigt bra och det var jag som styrde dem, säger han.

Hästintresset har sedan följt som en röd tråd genom Connys liv även om hans yrkesval ibland tagit honom i andra riktningar.

Conny jobbade som brandman i Söderhamn 1969-75 och utbildade sig sedan till brandingenjör. Han jobbade som räddningschef i Söderhamn innan han 1988 fick ett jobb i Lysekil.

1990 eldhärjades fartyget M/S Scandinavian Star utanför Lysekil. 383 passagerare och 99 besättningsmedlemmar var ombord på fartyget. 159 personer omkom i branden. Många av dem var barn och gamla.

– Vi försökte först att släcka båten till havs men lyckades inte. Vi fick istället dra in det brinnande fartyget, säger han.

Conny hade högsta ansvaret för räddningsarbetet och han minns händelsen med fasa.

– Det värsta var när vi skulle gå in i båten och rekognosera. Vi skulle ta reda på de avlidna och bära ut dem. Det tog ganska hårt på en, säger han och fortsätter.

– Det fanns brandmän, som hade egna barn hemma, som inte klarade av att vara med och bära. Det var en hård pärs. Det har gått över nu men det känns fortfarande lite när man tänker på det. Man får ju räkna med olyckor i det yrket men jag hade inte räknat med en sådan stor, säger Conny.

Händelsen fick Conny att till slut tappa lusten för jobbet inom räddningstjänsten. 1994 slutade han där och försökte bli veterinär.

– Jag kom inte in på veterinärsutbildningen så i stället blev jag hästterapeut, säger han.

Som hästterapeut sysslade Conny med homeopati för hästar. Han gav hästarna laserbehandlingar, massage, akupunktur med mera. Conny flyttade till USA och jobbade där i några år, innan han 2008 flyttade tillbaka till Sverige.

Den här gången gick flyttlasset till Norrköping för ett arbete på Kärnans behandlingshem. Människor med missbrukarproblem rehabiliterades där bland annat genom att lära sig jobba som hästtränare. Conny fick jobbet som stallchef.

– Det kändes som ett meningsfullt arbete. Man såg hur patienterna fick självförtroende och lärde sig sköta ett jobb, säger han.

Många känner Conny Englund som fritidspolitiker. Ett intresse som väcktes tidigt i livet.

– Pappa var engagerad i lokalpolitiken i Söderala och vi pratade en del politik hemma, säger han.

Tanken på att engagerade sig politiskt växte sig starkare under tiden vid räddningstjänsten. Conny knöt en hel del kontakter och i slutet av 90-talet satt han i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Söderhamn.

– Sedan dess har jag hållit på med politik i olika former och suttit i nämnder. Senast satt jag i utbildningsnämnden i Ljusdal, säger han.

Conny brinner för rättvisefrågor och allas rätt till en bra utbildning. För tillfället har han inte några politiska uppdrag men han utesluter inte en comeback i framtiden.

– Om jag är frisk och kommer med i nästa val sitter jag gärna en period till. Det är väldigt intressant att sitta i en politisk nämnd och man får träffa mycket folk, säger han.

När det nu är dags att fylla 70 känner Conny att han fortfarande har energi och kraft att bidra.

– Det är förvånansvärt hur fort det har gått. Jag känner mig inte som 70. Det är tur att jag fått vara frisk och det gäller att motionera och engagera sig så att man håller sig så ungdomlig som det går. När man tittar tillbaka har man hunnit med lite i sitt liv, men det gäller att titta framåt också, säger han.

Idag bor Conny i ett hus i Los. Vad gäller hästarna finns såklart intresset kvar även fast han inte längre har några egna att träna.

– I dag är det bara att jag spelar V75 varje lördag tillsammans med några kompisar, säger han.

Annons