Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häst träffades av blixten inför ögonen på en familj

När söndagens åskväder drog in över Hertsjö tänkte Anna-karin Svenskas Hellmyrs ta in hästarna som gick i sin hage. Men ovädret kom så snabbt och var så kraftigt att hon inte vågade. Minuten senare träffades en av hästarna av blixten och avled.

Det var troligen ett av de kraftigaste åskvädren på flera år som vid 20-tiden på söndagen drog in över Bollnäs. Räddningstjänsten larmades till några mindre bränder i terräng, men i övrigt så tycks ovädret inte ha orsakat några större matriella skador.

Så här såg det ut i Björktjära när ovädret drog in:

Men i Hertsjö fick en häst sätta livet till. Det var en häst som Anna-Karin Svenskas Hellmyrs lånat som sällskap åt sin familjs häst.

Läs också: Tonåring träffades av blixten via mobilen: "Jag fick kramper"

När ovädret drog in befann sig Anna-Karin Svenskas Hellmyrs, maken Per Hellmyrs och deras barn på husets inglasade altan. De pratade om att de borde ta in hästarna – men ovädret var så kraftigt och kom så snabbt att de konstaterade att de inte vågade gå ut på det öppna området med hästarnas hage.

– Sedan gick det bara någon minut så slog blixten ned i hästen. Ungarna såg det och det var ingen trevlig syn, berättar Anna-karin Svenskas Hellmyrs.

Enligt henne dog hästen direkt och hästen som stod intill hoppade eller flög upp i luften när det hände. Om den hästen kände av blixten eller blev rädd vet hon inte, men den har i alla fall mått bra efter händelsen.

– Han saknar sin kompis, men vi tror att vi kan låna en annan häst som kanske kommer redan i dag, säger Anna-Karin Svenskas Hellmyrs.

Hon berättar att familjen är omtumlade av händelsen och att de ofta återkommer till det som har inträffat.

Läs också: Bollnäs största naturkatastrof

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!