Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasselakvinnor fick inte sköta bibliotek

En grupp idoga Hasselakvinnor stod beredda att gå in och sköta biblioteksfilialen på ideell basis under fem sommarveckor: – Vi ville förhindra att den bommas igen. Ett öppet bibliotek är en självklar service även under semesterperioden.

Nordanstigs kommun har för första gången beslutat att stänga sina tre biblioteksfilialer nu i sommar. Allmänheten hänvisas till huvudbiblioteket i Bergsjö.

– Pengarna räcker inte i budgeten för att ta in vikarier, förklarar Lena Gräntz, kultur - och bibliotekschef.

När medlemmarna i en pågående bokcirkel i Hassela fick reda på planerna kom de överens om att erbjuda sina tjänster. Ett par av dem, Ann Gottwall och Annelee Larsson, har själva jobbat bakom lånedisken på Hasselagården och är väl förtrogna med rutinerna.

– Vi trodde att man skulle ta emot frivilliga krafter med öppna armar. Inte kunde vi ana att det skulle möta motstånd, säger Annelee Larsson.

Biblioteks - och kulturchef Lena Gräntz förstår att bokcirkelgruppens medlemmar syfte är vällovligt syfte och att det bottnar i ett starkt engagemang för bygden. Men det räcker inte för att blidka henne.

– Arbetsgivaren har hela ansvaret för verksamheten. Då går det inte att låta några ideellt arbetande personer utan anställningskontrakt stiga in och tar över ordinarie personals arbetsuppgifter.

Hon tillägger att det också finns en rad juridiska och arbetsrättsliga aspekter som lägger hinder i vägen.