Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasselabrand skolexempel för experter

Klimatförändringar befaras i framtiden leda till mer extrema skogsbränder med snabbare och mer intensiva brandförlopp.

Ett exempel på ett sådant förlopp är Hasselabranden för snart sex år sedan. Nu blir brandområdet övningsexempel när några av världens främsta experter på skogsbränder kommer till Sverige för att hålla kurs.

Annie Johansson har genom sitt företag Kyllesjö skog i småländska Skillingaryd, tagit initiativ till kursen som kommer att bedrivas i två steg. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling står för huvuddelen av kostnaderna, resten finansieras av deltagaravgifter.

Efterfrågan på utbildning om skogsbränder ökar samtidigt som allt fler planerade skogsbränningar genomförs. Förändringar i klimatet väntas också göra framtidens skogsbränder mer extrema med snabbare förlopp. Med kurserna hoppas Annie Johansson kunna bidra till en rejäl kunskapsökning på området och göra släckningsarbetet både säkrare och effektivare.

För att nå målet har tre av Kanadas främsta experter på skogsbränder anlitats. En av dem, professor Marty Alexander, har haft en nyckelroll i utvecklandet av det kanadensiska brandbeteendesystem som också används i bland annat Alaska, Nya Zeeland och Argentina.

Målsättningen är att kurserna på sikt ska återkomma med hjälp av den kunskap som de tre bidrar med samt det kursmaterial som nu tas fram.

Metodiken handlar om att, bland annat med hjälp av information om väderläget och -prognoser, kunna förutse brandförlopp. Kan man det går det att tidigare sätta in mer effektiva insatser på rätt ställe, enligt Annie Johansson, till exempel med helikopter.

– Bekämpning med helikopter är dyrt, det blir många flygtimmar. På det här viset kan bekämpningen bli mer kostnadseffektiv, säger hon.

Att valet föll på Hassela som en av två utbildningsplatser har bland annat att göra med hur branden utvecklades.

– Dels var det ett stort område, dels var det en intensiv brand som spred sig väldigt fort. Dag 3 fick man rycka tillbaka snabbt, om branden gått mot ett annat håll hade folk kunnat bli instängda, säger Annie Johansson.

Nu samlar hon på sig så mycket material om branden som hon kan, för att lämna över ett underlag med fotografier och kartor till experterna från Kanada. Med sig till kursen kommer de att ha specialdesignade brandförlopp för svenska bränder och svenska förhållanden.

Räddningschefen i Hudiksvall, Lennart Juhlin, har träffat Annie Johansson för att bistå med kunskap, liksom lokala skogsentreprenörer i Hassela.