Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hassela kan få en vuxen varg

Länsstyrelsen har beslutat att en vuxen varg kan flyttas till ett område väster om Hassela.

Annons

Gävleborgs viltförvaltningsdelegation har på uppdrag av regeringen utrett två områden i länet som kan passa för utplacering av varg. Två områden har utsetts som lämpliga platser för utsättning av vuxen varg i länet om det skulle bli aktuellt, väster om Hassela och norr om Hedesunda i Gästrikland. Det är Naturvårdsverket som beslutar om eventuell utplacering av varg i landet.

– Vi har haft i uppdrag att utse två områden och vi har utgått från flera olika kriterier, säger Sofia Ageheim som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Hon berättar att man har tittat på flera kriterier innan beslutet har tagits. Bland annat ska det tilltänkta området ligga minst 10 mil från ett renskötselområde, det ska inte finnas ett vargrevir på platsen, men däremot ska det finnas vargrevir i närheten så den utplacerade vargen kan hitta en partner. Länsstyrelsen har också tagit hänsyn till hur stor andel tamdjur det finns i området. Viltförvaltningsdelegationen har utsett ett område väster om Hassela, i närheten av Kölsjön, som en lämplig plats för utplacering av varg.

– Vi har inte angett något exakt plats utan det är upp till Naturvårdsverket, säger Sofia Ageheim.

När förslaget var ute på remiss lämnades flera synpunkter in angående det föreslagna området i Nordanstig. Nordanstigskommun motsatte sig förslaget om inplantering av varg med motiveringen att länet redan berörs av åtta vargrevir och att rovdjurstrycket är mycket stort. I sitt remissyttrande bifogade kommunen en namninsamling med drygt 770 namnunderskrifter som motsatte sig inplantering av varg. Kommunfullmäktige har tidigare tagit ett beslut om att verka för en vargfri kommun.

– Vi har tagit del av kommunens åsikter och även av andra kommuners åsikter. Vi har följt de kriterier vi fått uppsatta för oss och tagit fram de områden som vi anser är mest lämpade, säger Sofia Ageheim.