Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt jobb för "Let's dance"-dansarna

/
  • David Watson, Calle Sterner, Sigrid Bernson, Tobias Karlsson, Tobias Bader, Cecilia Ehrling, Maria Bild, Jeanette Carlsson och Kristjan Lootus stöttar och tränar kändisarna i

Proffsdansarna i TV 4:s "Let's dance" ska inte bara få kändisarna att se ut som stjärnor på dansgolvet. En stor del av deras jobb går ut på att stötta och motivera stjärnorna.

Annons

Bakom varje dansande celebritet står en hårt arbetande proffsdansare som varje vecka gör sitt yttersta för att kändispartnern ska framstå som en självklar stjärna i direktsändningen.
- Programmet handlar ju om de som ska lära sig dansa, men vi lägger ner otroligt mycket tid och energi på det här varenda vecka, säger Tobias Karlsson, som i år dansar med Camilla Henemark.
Inför varje säsong tilldelas de en kändis. De får inte själva bestämma vem de ska dansa med, så först när de fått sina partners kan de börja planera koreografier utifrån kändisdansarnas förutsättningar. Ibland kan det kännas som en tuff utmaning.
- När Elisabet Höglund kom in tänkte man: "Hon kan ju knappt gå i trappor, hur ska hon kunna dansa?". Men det gick ju det också, minns Tobias Karlsson, som dansade med tv-profilen 2009.
- Man måste se vilka styrkor och svagheter de har. Vad man ska dölja och vad man ska lyfta fram.
Psykologroll
De tio proffsdansarna från den pågående säsongen berättar att det är långt mer än bara dansträning som ingår i deras arbetsuppgifter. Egentligen är dansandet sekundärt, det allra viktigaste är att få de ovana dansarna att känna sig trygga och motiverade.
- Att ställa sig i direktsändning och göra något man aldrig gjort förut... Och så är det dans. Och man tar på varandra. Det kommer upp väldigt mycket saker som man måste prata om, berättar Maria Bild, som dansar med Marcus Schenkenberg.
- Man är nästan mer psykolog än danspartner, tillägger Molly Nutleys danspartner Calle Sterner.
Skratt och gråt
Dansandet, samtalen och de nervpirrande direktsändningarna gör att de kommer varandra nära under programmets gång.
- Man grälar, skrattar och gråter. Det är inte så att allt är en dans på rosor. Men när man löser det och går vidare har man skapat ett starkare band, menar Tobias Karlsson, och de andra instämmer.
Sigrid Bernson, som dansar med segertippade Anton Hysén, berättar att flera av kändisarna sagt att dansandet fått dem att må bättre både fysiskt och psykiskt:
- Att få höra en sådan sak som dansare, det är fint. Det är väldigt kul att man kanske hjälper någon att bli glad.


Therese Lindström/TT Spektra
therese.lindstrom@ttspektra.se

Mer läsning

Annons