Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härsket fläsk en vardag för åldringarna

Enligt socialstyrelsen får cirka 50 000 personer som är 65 år eller äldre sin mat levererad till hemmet av hemtjänsten.

Annons

Och antalet riskerar att öka i takt med att allt färre får plats i äldreboenden. Målet borde vara att den mat som erbjuds ska vara närproducerad och individuellt anpassad så att individen tycker om den och äter upp allt. Men så är det långt ifrån alltid. Och saken blir inte bättre av att många äldre redan från början har problem med aptiten, vilket förvärras när maten saknar både smak, lukt och färg. Uppvärmd färdigskalad potatis och härsket fläsk är en vardag för åldringarna

Behovet av näringsrik och god mat har också en annan betydelsefull funktion. Den utgör en viktig del av vården för att uppnå bästa möjliga effekt av en medicinsk behandling.

Många som hamnar i sjukvården är undernärda och uttorkade. Ett återkommande förslag är: Genomför återkommande utbildning för berörd personal i grundläggande kost- och näringsfrågor. Satsa på närproducerade råvaror som tillagas lokalt och är näringsberäknad.

Uppdra åt dietister att företa regelbundna och individuella genomgångar av matens kvalitet, en parallell till dagens läkemedelsgenomgångar. Med andra ord, våra äldre individer i vårt samhälle måste få den vård och omsorg som de har rätt till!

Roland Laurin

ordf. SPRF avd 12 Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel