Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårhatarna

SVT zoomar in en hårig armhåla på en av melodifestivalbesökarna under lördagens final. En gymnasist lägger upp en skärmdump på samma hårig armhåla på Facebook. Sedan trycker över 1 700 personer på Facebooks gilla-knapp och folk börjar dela bilden.

Annons

Vidriga kommentarer skrivs, om hår, om hur äckligt och vidrigt det är, om en för dem helt okänd människa. Och så blir en 32-åring vid namn Lina, genom en sekunder lång bildsekvens, mer intressant och omdebatterad än vem som vann Melodifestivalen. 

Hanna Fridén skriver framgångsrik blogg och krönikor och upprör sig över gymnasistens bildpublicering. Hon skriver ett långt inlägg på sin blogg om det hela och publicerar gymnasistens namn. Det ger en fadd eftersmak, i en annars viktig debatt.

Att gymnasister publicerar sin egen dumhet och sitt namn på nätet är en sak. Att som journalist publicera namn en annan. 

I sak har Hanna Fridén dock rätt. Hennes ilska mot gymnasistens och de övriga nätmobbarnas agerande är ett viktigt ställningstagande som väcker en debatt som så lätt hade kunnat ignoreras. 

Aftonbladet plockar på ett föredömligt sätt upp debatten, letar upp kvinnan med den orakade armhålan, sätter namn på en människa som över 1 700 personer nätmobbat och så börjar samtalet än en gång om kvinnans rätt till sin egen kropp, om idealen som begränsar och kväver kvinnor.

Lina, 32, pratar gärna om det här med hår. Och säger det väldigt många tänker, att hon trodde att vi kommit längre som kollektiv. 

Det har vi inte. 

Gymnasisten som lade upp bilden på Linas armhåla vill däremot inte prata med Aftonbladet. Det brukar denna typ av element sällan och aldrig vilja göra. 

Men många andra vill prata om det, om bilden och idealen. Nu sprids därför istället bilder på håriga armhålor i sociala medier. På Facebook eventet "Ta håret tillbaka!" har 13 920 människor klickat "Going". 

Men männen som hatar kvinnor fortsätter sitt krig. Precis som de alltid gjort.

Den som inte ställer upp på objektifiering och kräver sin rätt som människa kan räkna med att mötas av hat. Kvinnor som vill vara människor istället för kön skall sättas på plats. Längre än så har vi inte kommit. Och hår under armarna handlar inte bara om hår under armarna. Det handlar om könsmaktsordning, om strukturer som gör kvinnan till en andra klassens medborgare, om objektifiering, om att fråntas rätten till lika lön för lika arbete, om att örnekas möjligheten att realisera sin fulla potential som människa. På grund av att man föddes till kvinna och därmed är predestinerad att leva ofri.   

Egentligen borde vi tacka den där gymnasisten och övriga näthatare. Vad hen och dennes åsiktsfränder visar oss är nämligen att vi inte kan sätta vårt hopp till att framväxten av nya generationer kommer bota bristen på jämställdhet. 

Vi måste kräva och kväva bort den med våra röster för jämställdhet. 

På samma sätt som så många försöker kväva och kräva bort kvinnans rätt att vara människa istället för objekt.   

Mer läsning

Annons