Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare straff för hedersbrott  

Centerkvinnorna vill att hedersmotiv likt hatbrott i dag ska ses som en försvårande omständighet och därmed leda till hårdare straff, skriver Sofia Jarl och Helena Wikström.

Det skulle skicka en tydlig signal om att hedersbrott måste tas på allra största allvar.   

Hederskulturen begränsar och skadar människor. Allra värst drabbas kvinnor och flickor. I vår kamp för ett jämställt samhälle kan vi aldrig acceptera beteenden som har som mål att isolera och kontrollera en hel grupp medborgare.   

I Sverige är det en okränkbar rätt att själv få välja hur man vill leva sitt liv och vem man vill leva det med. Ska vi på allvar komma till rätta med den djupt förkastliga hederskultur som i dag hindrar människor från att göra detta krävs handlingskraft på flera områden.

Centerkvinnorna vill därför se en förändring i svensk lag så att straffet skärps om heder är ett motiv. Vi anser att hedersmotiv likt hatbrott i dag ska ses som en försvårande omständighet.     

Vi vill också se en grundlig utredning för att avgöra exakt hur utbrett hedersförtrycket i Sverige är och på vilka sätt unga är mest utsatta. Genom att få en bättre förståelse för de bakomliggande orsakerna kan vi intensifiera arbetet för att stoppa en växande hedersproblematik i Sverige.    

Genom att kombinera bättre kunskap med hårdare straff kan vi förhindra hedersbrott långsiktigt och skapa ett mer rättssäkert och jämställt samhälle för alla, oavsett kulturell bakgrund och bostadsort.

Sofia Jarl

förbundsordförande Centerkvinnorna  

Helena Wikström,

distriktsordförande Centerkvinnorna Gävleborg  

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel