Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda tider för mjölkbönderna

För tredje gången på lika många månader sänkte Milko på torsdagen avräkningspriset på mjölk med tio öre per liter.

Annons

Sedan förslaget om en fusion med Arla blev klart i början av juni har literpriset sänks med hela 60 öre – ett hårt slag mot regionens mjölkbönder.
– Varje dag jag går till jobbet så går jag back, säger Wilhelm Nyman, som bedriver mjölkproduktion i Föne.

När det pep till i Wilhelm Nymans telefon på torsdagseftermiddagen var det dåliga, men föga överraskande, nyheter som levererades. Per sms meddelade Milko att avräkningspriset sänkts med ytterligare tio öre per liter. Sänkningen är dessutom retroaktiv och gäller från den 1 augusti.

– Att det ens är tillåtet, jag förstår det inte, säger Wilhelm Nyman uppgivet.

Det senaste året har landets Milkobönder haft det kämpigare än någonsin. Fusionen med Arla är i dagsläget en fråga för Konkurrensverket vars utredning ska vara färdig senast den 27 oktober.

– Faktum är att Milko under de senaste sex, sju månaderna fallit ihop som ett korthus och är i obestånd, nästa steg är konkurs om inte fusionen med Arla blir ett faktum, säger Anders Norén, ordförande för Milkos hälsingekrets.

Arla har infört ett tillfälligt medlemsstopp under tiden för Konkurrensverkets utredning. Det innebär att de bönder som inte hann byta förening före den 1 juni tvingats finna sig i prissänkningarna. Idag ångrar Wilhelm Nyman att han inte gick över till Arla redan för ett år sedan.

– Man önskar såklart att man bytte tidigare men jag var lojal och stannade kvar med Milko, säger han och tillägger:

– Det här är mitt drömjobb så jag tänker fortsätta att kämpa.