Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda sparkrav trots ljusning

Trots ljusare tider kommer skatteunderlagstillväxten att vara fortsatt låg de närmaste åren. Det visar de senaste beräkningarna från Sveriges Kommuner och Landsting. Det innebär för Ljusdals kommuns del att sparkravet på 40 miljoner kronor ligger kvar inför nästa år.

– Jag har ännu inte sett den kommunspecifika bilagan. Men enligt det siffermaterial som nu är tillgängligt ser det inte mycket annorlunda ut än i augustiprognosen, säger Ljusdals kommunchef Nicklas Bremefors.

Även om det ekonomiska läget har blivit bättre sedan SKL:s förra prognos i augusti, har bilden av skatteunderlaget inte förändrats nämnvärt. Omfattningen av den ekonomiska nedgången gör att det tar tid innan det vänder på arbetsmarknaden.

Prisutvecklingen gör dessutom att skattepengarna i praktiken krymper i år och nästa år.

Ljusdals kommuns bokslutsprognos för hela 2009 visar ett minusresultat på 12 miljoner kronor i år. Det innebär att i sådana fall att det fortfarande är cirka 40 miljoner kronor som måste sparas 2010. De pengar som regeringen sköt till i höstbudgeten för att kommunen ska kompenseras för svårigheterna nästa år äts upp av den förväntade förlusten i år.