Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda krav för ledighet

Den nya skollagen har inneburit att fler skolor blivit mer restriktiva med att bevilja ledighet. Men i Söderhamn har skolorna arbetat efter den nya linjen i över två år.

Annons

– Vi såg att frånvarotimmarna ökade ohälsosamt mycket och därför gick vi ut med nya direktiv för ungefär två år sedan, berättar barn- och utbildningsförvaltningens chef Åsa Äng Eriksson.

Upprinnelsen till den nätdebatt om skolledighet som har pågått sedan början av september är ett fall där åttaårige Filip, från Indal i Medelpad, inte beviljades ledighet en dag för att följa med sin pappa på älgjakt.

Skolans rektor hänvisar till den nya skollagen, som började gälla den första juli, där reglerna för ledighet har skärpts.

Enligt lagen får ledighet endast beviljas för "enskild angelägenhet". Och det är upp till rektorn att avgöra vad det betyder.

I Söderhamn har den nya lagen däremot inte inneburit någon förändring.

Sedan barn- och utbildningsförvaltningen, för omkring två år sedan, blev uppmärksammad på allt högre frånvarosiffror har ett mer återhållsamt förhållningssätt gentemot ledighetsansökningar tillämpats.

– Det är restriktivitet som gäller, säger Åsa Äng Eriksson.