Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot omsorgsnämnden

Barnutredningar inom socialtjänsten i Ljusdal drar ut på tiden. I ett fall pågick ett ärende i 1,5 år, långt över den lagstadgade gränsen på fyra månader. Det och hanteringen av en rad andra ärenden riktar nu IVO, Inspektionen för vård och omsorg skarp kritik mot i en utredning.

Granskningen är en rejäl lunta och radar upp flera brister i omsorgsnämndens hantering av barnärenden.

Bland annat handlar det om att utredningar drar ut på tiden, långt över den gräns som finns reglerad i lagen. I ett av de granskade Ljusdalsfallen har en utredning som berör ett barn pågått så länge som 1,5 år. En allvarlig brist, konstaterar myndigheten, eftersom utredningarna ska vara klara senast inom fyra månader om inte särskilda skäl finns.

– Vi har en prioriteringsordning i nämnden och tar allvarligare fall först, eller fall som är helt nya för oss. När det drar ut på tiden kan det ha varit ett känt fall som man tänkt att man håller på att jobba med, och då vidtas inga extra åtgärder, säger Markus Evensson (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Under året har antalet barnärenden skjutit i höjden inom socialtjänsten i Ljusdal. I maj kom exempelvis hela 88 ärenden in, att jämföra med en genomsnittlig månad med omkring 40 ärenden.

Bakom ligger en kombination av orsaker, tror Chatarina Plomér, enhetschef för barn- och familjeenheten.

– Det är exceptionellt högt. Det har varit mycket våld kring barn och sen har vi också härvan där många unga har rökt spice. En annan faktor som drar upp ärendemängden är att vi har haft fler ensamkommande flyktingbarn som behöver en placering, säger hon.

Ärendena som granskats av IVO handlar om barn i alla åldrar. I ett av fallen har ett barn i förskoleåldern varit placerad i ett familjehem i drygt två års tid. Det trots att omsorgsnämnden bedömt att familjehemmet inte var lämpligt för stadigvarande vård.

– Det här rörde sig om en placering i barnets naturliga nätverk. Vi trodde att barnet skulle kunna komma hem till en biologisk förälder igen, men det kommer nog inte hända i det fallet. Familjehemsföräldrarnas ålder har betydelse när man bedömer lämplighet och för små barn som ska växa upp i ett familjehem är det viktigt att föräldrarna inte är för gamla, säger hon.

Att arbetet inom individ- och familjeomsorgen har brustit på flera punkter, har främst med hög arbetsbelastning att göra, förklarar hon.

– Vi har haft kort om folk och många nya oerfarna anställda socialsekreterare med oerhört mycket jobb, säger hon.

En bild som nämndsordförande Markus Evensson känner igen. Han vill även påpeka att man har tagit vissa steg för att åtgärda problemen, bland annat genom att inrätta en tjänst för en förste socialsekreterare i kommunen. Nästa år finns budgetutrymme för att anställa fler socialsekreterare.

– Vi har försökt ta ansvar utifrån de resurser vi har haft. Där har individ- och familjeomsorg gjort ett fantastiskt arbete, säger han.

Hur kan det vara ett fantastiskt arbete om det enligt IVO brister på så många punkter?

– Vi jobbar utifrån de förutsättningar vi har. Tyvärr ser det ju likadant ut när det gäller resurser i många kommuner som liknar Ljusdal.