Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot lodjursjakt

Nästa vecka ska länsstyrelsen bestämma hur många lodjur som får skjutas.

Men jakten får hård kritik av naturvårdsorganisationer.

– Jakten är oacceptabel och bör förbjudas, anser Tom Arnbom på Världsnaturfonden.

Annons

I torsdags beslöt Naturvårdsverket att endast begränsad lodjursjakt tillåts i det mellersta rovdjursområdet, som består av Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro, Värmland, Uppsala, Stockholm och Västra Götaland. Taket sänks från förra årets 82 till att högst 30 lodjur får skjutas i år.

Enligt genomförda rovdjursinventeringar finns endast 119 familjegrupper (honor med ungar) i regionen – vilket är färre än miniminivån på 137 familjegrupper.

Nästa vecka ska områdets länsstyrelser meddela hur många lodjur som ska få skjutas i respektive län.

– Jag vill inte gå in på vad vi har diskuterat. Men det säger sig självt att det kommer bli färre lodjur som skjuts i området, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på Naturförvaltningsenheten.

Redan nu har Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen gått till attack mot den stundande jakten. De anger flera skäl till varför jakten bör stoppas.

– Det är ingen tvekan om att licensjakt inte ska tillåtas i år – och att fällfångst av lodjur är oacceptabelt och bör förbjudas, säger rovdjursansvarige Tom Arnbom.

Världsnaturfondens och Naturskyddsföreningens kritik stöds av forskarrapporter som visar att lodjursstammen riskerar att minska även om lodjursjakten ställs in.

Efter förra årets jakt har lodjursstammen enligt Naturskyddsföreningen gått tillbaka kraftigt i både antal individer och antal födda lodjursungar.

– Nu måste det bli ett slut på den rovdjurspolitik som hela tiden handlar om att ligga på så små stammar som möjligt. Naturen får inte fortsätta sättas på undantag, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Annons