Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kamp om väljarna

/

Att valrörelsen närmar sig var tydligt då partiledardebatten i går drog igång i riksdagens kammare. Det var många hårda ord som fälldes om motståndarnas politik. Och det sparades heller inte på personangreppen.

Redan i inledningen av debatten hettade det till mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Annons

Med påståenden om att Sverige slits isär som ett resultat av medveten borgerlig politik försökte Sahlin att skylla alla negativa effekter av finanskris och lågkonjunktur på den borgerliga alliansregeringen.

Även Reinfeldt var på tårna i debatten. Dels kritiserade han Sahlin för att försöka låtsas som att finanskrisen inte existerar. Men framför allt inriktade han kritiken mot att Sahlin leder ett försök till en trepartikoalition som saknar trovärdighet. Att de enskilda partierna lovar mer var och en för sig än vad de kan hålla tillsammans.

Värst bland de tre rödgröna på att lova ut pengar åt alla möjliga håll är utan tvekan Vänsterpartiet. Men så står de också för de högsta skattehöjningarna.

Vänsterledaren Lars Ohly blev också hårt ansatt av alliansföreträdarna för sitt partis vilja att avskaffa budgetreglerna om utgiftstak, överskottsmål och en självständig riksbank. I Vänsterpartiets budgetmotion framgår nämligen att dessa regler bör reformeras eller avskaffas. Trots att bibehållandet av dessa regler var en förutsättning för att Vänsterpartiet skulle släppas in i det rödgröna samarbetet.

Ungefär så här kommer det att låta i debatterna fram till valet nästa år. Underhållande kommer en del att tycka. Politiskt käbbel enligt andra.

Klart är att kampen mellan de båda blocken kommer att bli oerhört hård.

Det gäller för de politiska partierna att bäst beskriva verkligheten för väljarna på ett sådant sätt att de känner igen sig. Och därefter presentera en trovärdig politik för hur man lyfter Sverige.

Ett annat led i den här kampen handlar om att försvåra för den andra sidan att vara lycksam i just detta arbete.

Mona Sahlin och Socialdemokraterna verkar ha sin strategi klar för hur detta ska göras. Det såg vi prov på i gårdagens debatt. Den här typen av beskyllningar om att regeringen sliter isär Sverige kommer att upprepas gång efter annan. Med förhoppningen att det till slut ska resultera i att tillräckligt mycket ska ha kletat sig fast på regeringen för att väljarna ska tro att det faktiskt förhåller sig på det sättet som Socialdemokraterna påstår.

I dessa påståenden kommer de att ackompanjeras av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Från alliansen kommer vi att höra att oppositionens politik skulle resultera i att fler blir arbetslösa, att människor låses in i ersättningssystem och att en rejäl skattechock är att vänta. Dessutom kommer de att spela ut trovärdighetskortet så ofta som tillfälle ges.

För där sitter alliansen med trumf på hand.

Mer läsning

Annons