Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här värmer vi oss med billig fjärrvärme

I rapporten "Uppvärmning i Sverige 2011" står det klart att fjärrvärmen i Ljusdal är billig.

År 2005 kostade kilowattimmen 55,00 öre för ett mindre flerfamiljshus i Ljusdal. I år är kostnaden 74,08 öre per kilowattimme.

För småhus i Ljusdal var kostnaden 2005 60,30 öre per kilowattimme, år 2011 är den 82,13 öre.

Trots prisökning är Ljusdal energi billigast i landskapet när det kommer till fjärrvärmeuppvärmning av flerbostadshus.

• Ljusdal har landskapets billigaste fjärrvärme till flerbostadshus. Vad beror det på?

– Vi har som syfte att vara effektiva och därför har under ett antal år investerat bland annat i rökgaskondensering i Järvsö, vilket leder till bättre effekt, i Färila har vi investerat i en pelletspanna som sänkt vårt behov av olja, säger Anders Högberg, verksamhetsansvarig för Ljusdal energis fjärrvärme.

* De senaste åren har priset på fjärrvärme stigit, varför?

– Till största del beror prishöjningen på att bränslet har blivit dyrare, på 90-talet kostade spånet en fjärdedel av vad det gör i dag, men vi inte heller glömma att transport kostar pengar, våra driftkostnader stiger i takt med allt annat i samhället.

* Vad kan konsumenten vänta sig för prisutveckling?

– Prishöjningen på bränsle har stannat av i år och därför tror jag inte att det kommer att bli några dramatiska prishöjningar, även om en liten höjning är att vänta.