Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här talas det om drömmar och slopade vinster

Inga vinster i välfärden ser ut att gå hem, för under 1 maj kom beskedet att vänsterpartiet växer enligt den senaste opinionsmätningen.

Vänsterpartiet i Bollnäs samlades i Colliniparken för att fira 1 maj. Runt 130 personer samlades i det lite småruggiga vädret. Här, liksom i övriga Sverige var parollen: inte till salu.

– Alla val är viktiga, men nu när vi suttit i opposition har borgarna sålt ut stora delar av välfärden, säger huvudtalaren Stig Henriksson.

Själv är han kommunalråd i Fagersta där partiet styr kommunen med egen majoritet. Det kan de kanske fortsätta att göra. För under 1 maj presenterades den senaste opinionsundersökningen som säger att partiet växer i landet och nu har 8,6 procent av rösterna.

Stig Henriksson började sitt tal med att svara alla de kritiker som anklagar partiet för att vara drömmare.

– En fungerande arbetsmarknad och bra arbetsrätt det är inget drömmeri, säger han och slår fast att alla som vill ska ha rätt att jobba men inte under vilka förutsättningar som helst.

I talet kritiserade han bland annat tuffare arbetsvillkor, en urholkad anställningstrygghet, bristande jämlikhet och ett missbruk av bemanningspersonal. Samtidigt ville han ingjuta drömmar hos åhörarna.

– Ett annat samhälle är möjligt, ett samhälle som präglas av jämlikhet, solidaritet och där rättvisa är viktigare än riskkapitalism, säger han.

Maria Mörk (V) Bollnäs förstamajtalade också och kritiserade då den borgliga ekonomiska politiken.

– Det är inte fler skattesänkningar eller rikare rika som Sverige behöver utan en välfärd att lita på och jobb, säger hon.