Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här stod sju kor – nu utbildas studenter vid Kungliga Tekniska Högskolan

En gammal ladugård är väl knappast det som man förknippar med utbildning på Kungliga Tekniska Högskolan, men i Gnarp har den en väsentlig roll under några dagar varje år.

– Nu ligger vi stabilt.

Daniel Reuter står svagt framåtlutad och stirrar koncentrerat på en flödesmätare i ett glasrör. Han är en av 29 studenter från KTH i Stockholm som går kemisk teknisk utbildning.

– Jag håller stenkoll på mätaren och älskar det här, säger Daniel Reuter.

Han förklarar hur gruppen han tillhör ska matematiskt beräkna flödet för vattnet vid olika hastigheter, när det passerar en v-formad kant i en liten bassäng.

Att utbildningen den här dagen sker i en gammal ladugård i Gnarp beror dels på att läraren Janne Vedin har sina rötter i bygden och dels på för hög lokalhyra i Stockholm.

Det fanns ingen plats för den kemisktekniska laborationsutrustningen i Stockholm så Janne Vedin köpte den och flyttade allt till ladugården i Gnarp .

– Jag bodde här som barn och har tillbringat många timmar här när det var en fungerande ladugård med sju kor. På sommaren flyttades de till ett torp några kilometer härifrån, säger Janne Vedin.

Där på torpet fanns det ingen elektricitet så det blev en handvevad separator för att skilja grädden från mjölken.

– Den fanns kvar här så den använder jag som en del i undervisningen. Det är en lamellseparator och samma princip används fortfarande på mejerierna, säger Janne Vedin, fast nu slipper någon veva för hand.

Det blir lite ont om plats i ladugården när 29 studenter, flera laboratorieassistenter och Janne Vedin kryssar mellan alla maskiner och kar fulla med vätska. Studenterna stannar i två dagar i Gnarp den här gången.

Sedan tre år tillbaka använder också Uppsala Universitet sig av utrustningen i ladugården och det senaste tillskottet är Nordanstigs yrkesutbildning för driftstekniker.