Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Här ska man kunna bo livet ut"

I början av september är det inflyttningsdags i seniorbostäderna på Smedsvägen i Ljusne.
Och intresset är stort.
När tre av lägenheterna visades för allmänheten hade Faxeholmen tagit med sig 30 drickor, det kom 225 personer.

Det har gått 15 månader sedan ombyggnationen av ett hyreshus på Smedsvägen i Ljusne påbörjades.

Nu är bygget inne på sluttampen och bara sex veckor återstår innan det är dags för en slutbesiktning.

– Det här är det största bygget sedan Nya bäckänge byggdes, så det känns verkligen bra att kunna göra något i Ljusne, säger Faxeholmens ordförande Urban Wigren.

För drygt en vecka sedan visades tre av lägenheterna upp för allmänheten. Ingen hade kunnat ana att intresset skulle bli så stort.

– Hittills var det den här sommarens hetaste dag, och vi hade tagit med oss 30 drickor att bjuda på. Det kom 225 personer, säger Urban Wigren.

I dag är 14 av de totalt 18 lägenheterna redan uthyrda, men vare sig han eller företagets vd Petri Berg hyser några tvivel om att även de övriga fyra kommer att ha hyresgäster när det är inflyttningsdags.

– De lägenheterna ligger på markplanet med egna uteplatser, de är de minsta, men ändå riktigt fina, säger Petri Berg och går in i en lägenhet som en gång var samhället kiosk.

Eftersom det utrymmet har använts som lager åt byggfirman är just den lägenheten inte klar ännu, men den ska bli lika ljus och fin som de övriga. Och ha lika många finesser.

Diskmaskin, mikro, tvättmaskin och torktumlare finns i samtliga lägenheter och hissarna kommer att lösa situationen för de som har svårt att gå i trappor.

– Det här är ju ett boende för 65-åringar och uppåt och då ska lägenheterna vara anpassade därefter. Här ska man kunna bo kvar livet ut med hjälp av hemtjänsten, säger Petri Berg.

Alla lägenheter är tvåor, det är bara kvadratmetrarna som skiljer dem åt. Hyrorna kommer att ligga på 5 500 upp till 6 900 kronor i månaden.

– Det kan kanske låta lite högt, men det här handlar ju egentligen om en nybyggnations eftersom vi har rivit ut allt och byggt om. Även om vi får hjälp av Statens bostadsomvandling så har det kostat 30 miljoner att bygga 22 lägenheter, säger Petri Berg.

För honom och Urban Wigren har intresset av seniorlägenheterna i Ljusne blivit något av en sporre. Det finns ett stort behov av likande satsningar i Söderhamn och de vill inte vänta allt för länge på en byggstart.

– Vi har redan börjat titta på det här. Det finns ett stort behov av nya lägenheter, inte bara för seniorer, utan även för barnfamiljer och ungdomar, säger Urban Wigren.

Samtidigt passar han på att dementera ryktet om att Fyrkanten i Ljusne, eller tvåkanten som det blev när två huskroppar revs, ska hyras ut till asylsökande.

– Vi vet inte varifrån de här ryktena kommer, men vi har redan lagt ut rivningen på anbud. Vi evakuerar inte folk från sina lägenheter för att låta andra flytta in, säger Urban Wigren.

På baksidan av fastigheten ligger en stor, lummig park och utomhusbassängen. På den sidan av huset kommer det att anläggas en gemensam uteplats för hyresgästerna.

Från Faxeholmens sida kallas det gemenskap.