Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska fransmän fiska

Projektet Fishing in the middle of Sweden ska dra fisketurister till Gävleborgs län. I dagarna tar kommuner och regionstyrelse ställning till om de ska stödja projektet.

– Förfrågan har gått ut till alla kommuner i regionen, och de som redan tagit beslut har sagt ja, säger Stefan Barenfeld, som är projektledare för Fishing in the middle of Sweden.

Det kommunerna har sagt ja till är att vara med och betala för ett treårigt näringslivsprojekt som ska locka sportfiskare från hela Europa till Gävleborgsregionens kustland och vattendrag. I Hälsingland har hittills alla kommuner utom Söderhamn och Ljusdal sagt ja. I Bollnäs har verksamheten redan dragit i gång så smått med nederländska fisketurister inbokade på Kungsholmen restaurang och konferens i Segersta. Fishing in the Middle of Sweden har nämligen föregåtts av pilotprojekt i både Hälsingland och Gästrikland. Nu i juni är det meningen att Stenö havsbad och camping ska få besök av den franska resebyrån Pac Voyages. Innan dess kommer Stefan Barenfeld ha hunnit med att besöka resebyråer i Tjeckien och Polen för en första kontakt.

– Resebyråerna kommer sedan själva hit på besök och möter företag för att provfiska och kolla standarden på båtar och boende,värdskap och service. Och för att utveckla affärsverksamhet tillsammans. De skickar också hit egna testfiskare som rapporterar. Det är proffsfiskare som många följer och har förtroende för, säger Stefan Barenfeld.

Kundernas önskemål kan variera en hel del.

– Nederländarna vill ha hus för självhushåll nära vattnet och ibland också guide en dag. Fransmännen vill ha ofta guide varenda dag och frukost, lunch och middag. All inclusive, om man säger så. Det gäller att kunna anpassa sig, säger Stefan Barenfeld.

En fördel är att fisket är bäst på hösten och våren, vilket ger anläggningar som Stenö möjlighet att förlänga säsongen.

– Det är ett väldigt bra komplement till övrig verksamhet. Vi kan fylla ut stugorna och hitta nya bokningstider, säger Thomas Gunnarsson som är projektansvarig på Stenö havsbad och camping.

I Söderhamns kommun är det Stenö och fiskevattnen kring Ljusnans mynning som gäller, till att börja med. Kommunen har under de senaste tio åren genomfört ett ambitiöst fiskeplansarbete, och försökt återställa vandringsvägar som störts av flottning och vägbyggen.

– Det är väl det här man känner att man kan börja skörda av. De har lagt grunden för ett bra fiske, säger Thomas Thyr, ordförande i Ljusne sportfiskeklubb.