Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska alla bli sedda

Hbtq-personer, mobbade, asylsökande, människor med diagnoser och missbruksproblem.

Alla som lever i någon form av utanförskap kommer nu att få ett ställe att gå till.

Bakom idén står Anna Idell och platsen är Ericssonhuset.

Annons

Den 6 juni förra året arrangerade föreningen "En dag för alla barn" en stödgala för mobbade barn på Berget i Söderhamn.

Det blev en braksuccé som fick initiativtagaren Anna Idell att tänka ytterligare ett varv. Runt henne fanns personer som på olika sätt inte passade in i samhället, som mådde dåligt och var rädda. Människor med stora behov av kärlek och värme.

Sedan den dagen har hon arbetat intensivt med att bygga upp en organisation för att kunna samla utsatta under ett och samma tak.

När vi träffar henne i Ericssons gamla lokaler är hon sprudlande glad. Vid sin sida har hon Jonna Källström Börresson som kommer att jobba med olika former av utbildningar.

– Det är här vi kommer att hålla till, känner ni energin, säger Anna Idell och slår ut armarna.

Lokalerna är stora och ljusa. Totalt har de 1 200 kvadratmeter att skapa verksamhet i. Och den biten kommer det inte att bli något problem med.

Tanken är att verksamheten ska öppnas om en månad. Men redan nu har man bildat fyra styrgrupper. En för En dag för alla barn, en annan för RFSL Hälsingland som kommer att jobba med hbtq-personers utsatthet och utanförskap. De två andra kommer att arbeta med missbruksproblem och människor med olika former av diagnoser.

En annan stor bit i verksamheten är asylsökande.

– Vi kommer att bedriva en hel del annat utbildningar, bland kommer vi att kunna erbjuda en SFI-utbildning för asylsökande, i dag får enbart de som fått uppehållstillstånd gå den utbildningen. Men ska man komma in i det svenska samhället gäller det att snabbt få lära sig språket, säger Jonna Källström Börresson.

I dag gapar lokalerna tomma men de kommer att byggas upp som varma vardagsrum där deltagarna ska känna sig hemma. I ett av rummen ska det inrymmas ett bibliotek med kuddar på golvet. En plats för läxläsning. Avkopplingen ska deltagarna få i rummet för yoga och mindfulness.

– Vi kommer att träffa många sköra människor, därför har vi försökt tänka på det mesta. Det måste finnas plats för avslappning och återhämtning, säger Anna Idell.

Verksamheten kommer att drivas genom hennes eget företag Au-marketing, men redan nu har hon en rad andra företagare med sig som både bidrar ekonomiskt och erfarenhetsmässigt. Genom dem ska till exempel långtidsarbetslösa kunna få in en fot i arbetslivet. Andra samarbetspartners är Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och kommunen.

– Den ekonomiska biten är löst och vi har människor som bara väntar på att vi ska dra i gång. Men det har varit många bitar att pussla ihop för att få till det här centrat, konstaterar Anna Idell.

Centrum för lärande av allas lika värde, har hon valt att kalla sitt jätteprojekt som precis som det låter ska få människor att växa och bli accepterade för de dem är.