Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sätts priset på plats

/
  • Landhövding Barbro Holmberg, Rie Stagegaard, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg och Jan Lang, ordförande i Sveriges Arkitekter, hjälps åt att fästa prisplaketten.
  • Innan plakettuppsättningen bjöd Hamra konferens & vildmarkscenter på viltgryta och fika.
  • Rie Stagegaard och arkitekterna Kerstin Lagnefeldt, Martin Ehn Hillberg och Anders Tväråna är glada för det fina priset.
  • Sven Brunberg passar på att berätta för de samlade om björnforskningen som pågår i området.

Landshövding Barbro Holmberg var en av de som var på plats när plaketten för arkitekturpriset Sienapriset sattes upp i Hamra nationalpark på tisdagen.

– Det här betyder jättemycket för turismen, säger hon.

Annons

I november förra året belönades de nya entréerna till Hamra nationalpark och arkitekterna som ritat dem med Sveriges Arkitekters Sienapris. Priset delas ut varje år för att främja goda utemiljöer. Prestigen från priset hamnar främst på arkitekterna själva, men årets pris förväntas även gynna själva nationalparken.

– Det här betyder jättemycket för turismen, inte bara i Ljusdals kommun utan i hela länet. Vi märker redan hur turister vallfärdar till Hamra. Priset gör att parken blir känd i ännu vidare kretsar, även internationellt, och det gör att fler får möjlighet att uppleva denna fantastiska park, säger Barbro Holmberg, landshövding i Gävleborgs län.

Det var Martin Ehn Hillberg på White arkitekter som var ansvarig arkitekt för projektet att bygga nya entréer till nationalparken. Tillsammans med kollegorna Kerstin Lagnefeldt och Anders Tväråna var han på plats för att spika upp plaketten för priset vid huvudentrén.

– Det här är den finaste naturen som finns i Sverige, och vi ville att den skulle stödjas av arkitekturen. Entréerna blir en fin kontrast mot naturen som ger en väldigt speciell effekt utan att störa naturupplevelsen, säger han.

Det nämns även i motiveringen till priset, där det står "av största respekt för landskapet och genom god planering samt teknisk precision, har anläggningen uppförts med minimal skada på omgivande mark och vegetation." Precisionen och detaljrikedomen i byggnaderna lyfts särskilt fram av Jan Lang, ordförande i Sveriges Arkitekter och jurymedlem för Sienapriset, även han på plats vid plakettuppsättningen.

– Omsorgen för detaljerna är väldigt bra. Det märks inte minst i materialet. När jag kom hit tillsammans med juryn första gången hade vi ingen aning om vad vi skulle förvänta oss men jag kände direkt att det fanns någonting särskilt här. Det är svårt att förklara varför men jag visste direkt att det här var en bra kandidat till priset, och vinsten är välförtjänt. Och det är tydligt att det inte bara är arkitekterna som vinner på att få priset, utan hela nationalparken. Det är en fantastisk plats, jag kan förstå att folk vallfärdar hit, säger han.

Sedan nyinvigningen av parken 2011 har man sett en stor ökning i antalet besökare. Från 5000 besökare per år ser man nu en ökning till 13000 besökare berättar Ann Gudén, enhetschef på naturvårdsenheten på länsstyrelsen, som har hand om skötseln av parken.

– Och det var innan priset kom. Än så länge är det här nytt, och vi tror att antalet besökare kommer att växa ännu mer nu, säger hon.

Det noterades dock med besvikelse att kommunens politiker lös med sin frånvaro vid plakettceremonin.

Annons