Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Har satsat för lite under många år"

Det kom inte som en överraskning för politikerna att vägnätet måste åtgärdas. Men att det krävs så pass stora investeringar hade de inte väntat sig.

– Vi fick en chock, säger Håkan Rönström (M).

Annons

Han är ordförande för tekniska nämnden och att vägnätet behöver åtgärdas var han medveten om.

– Det räcker att åka omkring i kommunen lite grand, konstaterar han.

Om man asfalterar en väg i dag tar det i nuvarande investeringstakt cirka 100 år innan man lägger ny asfalt där.

Det kommer att krävas prioriteringar och kartläggningen ska analyseras för att se vilka vägar som är viktigast att åtgärda.

– Det handlar om enormt eftersatt underhåll som har pågått i många år. Uno Jonsson, nämndens förra ordförande, och jag har påpekat det länge.

Frågan är då varför varken nuvarande eller förra majoriteten har gjort något åt saken.

Problemet är, enligt Håkan Rönström, att kommunen i många år har prioriterat de mjuka verksamheterna. Pengarna har gått till skola och omsorg.

– Vi ska slåss med förskola och omsorg om pengarna. Jag hoppas att vi, när vi är klara med de stora satsningarna, kan styra över pengar till vår infrastruktur.

2013 gjordes en satsning på tätorten och tekniska byggde bland annat strandpromenaden och asfalterade en del av gångvägen längs Lillfjärden. Nu väntar mycket större investeringar.

– Vi har jättekostnader framför oss, det blir en svår nöt att knäcka att få ihop pengar till det, säger Bengt Sahlin (MP) och fortsätter:

– Man ser hur gatorna ser ut runt omkring. Pengarna räcker inte till. Man satsar på skola och omsorg i första hand och många gånger får de hårda frågorna stå åt sidan. Jag tycker att det är rimligt att satsa på omvårdnaden av våra invånare, men vägarna är också viktiga.

Uno Jonsson (S), nämndens 2:e vice ordförande, håller med.

– Under många har man satsat för lite på underhåll. Det är ett problem att man hela tiden prioriterar den mjuka sektorn. Det är kapitalförstörelse som pågår, det blir bara dyrare och dyrare att åtgärda ju längre man väntar.

Varför har du inte försökt göra något när du var ordförande?

– Det har man väl försökt, men då har man omsorgen och skolan, alla de mjuka verksamheterna. Då hjälper det inte vilka argument man än har. Någonstans måste man bestämma sig, men det är inte så jävla stort valfläsk att se till att vi har fina gator överallt.

Tror du att det behövs skattehöjningar för att finansiera det?

– Det finns ju två alternativ att välja på: fler intäkter eller lägre utgifter, säger Uno Jonsson.