Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här satsas det hårt på fisket

Det är uppåt inom fritidsfisket i Färila. Mer ädelfisk sätts ut och hopp om kräftfiske har tänts.

Färila fiskevårdsområdes ordförande Inge Swerin ser på antalet sålda fiskekort hur populariteten för att fiska i bygden har ökat.

– Eftersom vi inte har haft något kräftfiske på många år har medlemsantalet sjunkit till omkring 500 personer. Men ser man till sålda fiskekort för personer som inte bor här blir det allt fler långväga besökare, säger Inge Swerin.

Det handlar inte bara om svenskar, utan till exempel fransmän och tyskar vill gärna pröva fångstlyckan i Färilatrakten.

– Och där är gädda minst lika eftertraktad som ädelfisk, säger Inge Swerin.

I år satsar Färila fiskevårdsområde 370 000 kronor på att sätta ut ädelfisk i lämpliga vatten. Det rör sig om regnbåge, öring och röding. Den summa som satsas ligger omkring 80 000 kronor över den normala. Skålsjösystemet är populärt när det gäller den typen av fiske.

Annars är fisket i Ljusnan det som många turister gillar.

– Ljusnan är ett harrfiskevatten som besökarna anser att vi ska vara stolta över, säger Rolf Frank som arbetar på halvtid åt fiskevårdsområdet.

Rolf Frank visar hur tillgängligt fisket är vid Henriksforsen nära Ygskorset. Vi fortsätter färden och kommer till en mindre verkstadsbyggnad där mycket av förberedelserna inför sommarfisket görs.

– Vi gör bland annat mjärdar för att fiska undan gädda, abborre och mört i vatten där vi sätter ut ädelfisk. Det behövs minst 70 mjärdar, säger Rolf Frank och håller upp en.

I år ska det också klippas en hel del vass i fiskevattnen eftersom fiskevårdsområdet köpt in aggregat för både klippning och räfsning. Föreningen sköter dessutom rastplatsen vid Lassekrog och kommunens kalkdoserare i Vandelån.

Fem nya fisketillsynsmän har utbildats så att 18 sådana nu kan kontrollera så att de som fiskar har löst sina kort (som de numera kan göra med mobiltelefonen).

– Jag skulle tro att det är bara 5 procent som fuskar, säger Inge Swerin.

Fiskevårdsområdet hoppas på en nygammal folkfest i en inte alltför avlägsen framtid.

– Det är en dröm som vi har, att vi snart kan öppna våra vatten för kräftfiske igen. Det var en folkfest innan kräftorna blev för få för att fånga, säger Inge Swerin.

Inge Swerin anser att Ljusnebon Peter Hallgrens arbete med ny fiskevårdsplan för Ljusdals kommun är oerhört värdefullt för fiskevårdsområdet.

När det gäller kräftfiske ser Peter Hallgren ingen självklar förklaring till att det tagit slut.

– Det är väl bara i Sillerboån i Tallåsen som pesten med säkerhet slagit till, säger Hallgren.