Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Peter Eriksson redan gett upp?

Annons

Med bara några dagar kvar till arbetarrörelsens högtidsdag borde stämningen i det röda laget vara på topp, men i stället är det dystert värre. Det är inte mycket som gått rätt den senaste tiden.

Det kan därför varken vara lätt eller särskilt roligt att tillhöra partiledningen för några av de tre oppositionspartierna i riksdagen. Däremot kommer Miljöpartiets språkrör Peter Erikssons stämningsläge verkligen till sin rätt. Det är nog endast Thomas Östros (S) som i dagsläget kan mäta sig med dysterkvisten Eriksson.

För bara ett drygt halvår sedan såg det mesta bra ut och man hade nog så smått börjat fundera över vem som skulle ta hand om vilken ministerportfölj. Men sedan hann inte samarbetet mer än presenteras förrän det havererade, till följd av osämjan kring vilka partier som skulle ingå i samarbetet.

Utvecklingen känner vi till. Väljaropinionen har i tilltagande utsträckning vänt vänsteralternativet ryggen och förtroendet för Mona Sahlin som partiledare, oppositionsledare och eventuell framtida statsminister har fullständigt rasat. Om det nått botten är dock ännu för tidigt att sia om.

Nu verkar det dessutom som att Peter Eriksson redan har gett upp möjligheterna att få bilda en majoritetsregering tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. I varje fall verkar han inte riktigt tro på att väljarna ska komma att ge dem detta förtroende. Och mot bakgrund av den senaste tidens utveckling så är det ju faktiskt begripligt om även han börjar tvivla.

Därför tänker nu Peter Eriksson högt om vad han anser borde hända i det fall Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen och inget av de båda blocken skulle lyckas skrapa ihop egen majoritet. Om så skulle ske vill han se ett samarbete mellan de rödgröna och något borgerligt mittenparti.

Tanken med utspelet är naturligtvis att försöka sätta press på de partier i alliansen som inte tydligt deklarerat att de inte avser regera landet med stöd av Sverigedemokraterna.

Men Peter Eriksson springer händelserna i förväg, och han springer dessutom vilse.

För det första så demonstrerar han med stor tydlighet att han inte tror att hans parti tillsammans med V och S kommer att nå egen majoritet i riksdagen. För det andra är det lite väl tidigt, och dessutom direkt onödigt, att räkna med att SD kommer in i riksdagen. För det tredje sitter alliansregeringen kvar efter nästa val i det fall en majoritet inte röstar emot den, vilket då i Erikssons scenario innebär att MP, S och V måste liera sig med SD för att kasta ut regeringen. Och därmed uppstår frågan om Eriksson och Miljöpartiet tänker sig ett sådant samarbete?

Ett ansvarsfullt agerande enligt Erikssons scenario vore i stället att Miljöpartiet aktivt sökte samarbete med alliansregeringen.

Men eftersom vi vet att Peter Eriksson egentligen inte vill ha med Vänsterpartiet i samarbetet mellan S och MP är det kanske till och med så att han hoppas på en sådan utveckling att inget av blockalternativen når egen majoritet. Och att den situationen ska utmynna i att S och MP bildar regering tillsammans med C och FP.

Men det är och förblir i så fall en våt dröm för Eriksson.

Mer läsning

Annons