Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kryllar det av unga tennislirare

Det smattrar av pigga fötter mot filtmattan och racketar som träffar bollar. 25 barn och ungdomar trängs på de två tennisbanorna, där extra nät satts upp för att ge plats åt alla ivriga spelare. Stockholm under den svenska "tennisboomen" på 1980-talet? Nej, Alfta 2014.

– Det finns absolut talanger här, det tycker jag. Det är kul att träna det här gänget.

Tränaren Gustaf Dahlstrand, som lirar en hel del tennis själv också, tror på sina unga adepter. Gustaf är yngst av ledarna som varje tisdag drillar barn och ungdomar i Alfta tennishall. Han är också den ende som inte är förälder till någon av de ivriga tenniskidsen – det är nämligen i första hand ett föräldraengagemang som gjort den här "tennisboomen" möjlig i Alfta.

– Ja, det är föräldrarnas förtjänst det här. Deras initiativ har fått tennisen att leva upp i Alfta igen, säger Tord "Spiken" Norlin, mångårig alltiallo hos Alfta Tennissällskap, som inte kan påminna sig om att klubben någonsin haft så många unga lirare som just nu.

– Det ska i så fall ha varit på 1980-talet, då hallen var nybyggd. Men jag tror inte att det var så här många ens då.

Det är fjärde terminen nu som barn och föräldrar gör gemensam sak i Alftas tennishall. Intresset har inte blivit mindre, snarare större, under tiden. Hur kommer det sig att tennisen fått ett sånt uppsving i Alfta, kan man undra. Svaret är rätt simpelt:

– Det började med att vi satte upp lappar på skolorna och sedan har det spridit sig bland både barn och föräldrar, säger ledarna Helen Johansson och Louise Graff.

– Och själva har vi gått på kurs med Tord, ler Louise och nickar åt "Spiken" Norlins håll.

Om någon förresten tycker att efternamnet Graff klingar "tennisbekant", så stämmer det. Louises bror heter Lars Graff, internationell elitdomare som 2009 blev förste svensk att döma en Grand Slam-final då han skötte rättsskipningen under Wimbledonfinalen mellan Andy Roddick och Roger Federer. Fem olympiska spel och tusentals ATP-matcher blev det också innan han klev ner från domarstolen 2012.

Några dylika tennismässiga meriter har inte Louise Graff, än så länge. Men vem vet, kanske blir hon om några år känd som en av de personer som lockade Sveriges nya tennisstjärnor till sporten. Men då behövs förstås massor av träning, och matchning. Det senare får Alfta-ungdomarna redan på hemmaplan, varje söndag arrangeras nämligen matchspel i tennishallen för alla som vill. Louise Graff och Helen Johansson hoppas kunna utöka med matcher i "grannstaden" också:

– Vi planerar att knyta kontakter med tennisklubben i Bollnäs, och utmana deras ungdomar på lite matchspel. Hoppas att det kan bli något av det.