Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har kommunen råd att lägga ner Stråtjära skola?

Det var mycket intressant som kom fram vid dialogmötet med Centerpartiet på Bygdegården i Stråtjära.

Här är en del: I Holmsveden och Stråtjära tillsammans finns runt 200 företag varav de tio största aktiebolagen sammanlagt har 67 anställda och omsätter cirka 70 miljoner kronor.

Om ett företag av den storleken skulle vilja etablera sig i Söderhamn antas att det skulle bemötas mycket positivt och säkert skulle kommunen kunna tänka sig göra en del uppoffringar för den etableringen. Den enda uppoffring bygderna vill ha är att få behålla sin skola och i och med det säkerställa den service som företagen är beroende av.

För tio år sedan visade kommunens befolkningsprognoser att det i dag skulle finnas 40 elever på Stråtjära skola. En felräkning på 35 procent för lite mot de elever som går på skolan i dag. Flera barn som går på skolan i dag är inflyttade, inflyttning som har skett trots de hot om nedläggning som dykt upp då och då. Man kan undra hur stor inflyttningen varit utan dessa ständiga hot?

Om Stråtjära skola läggs ner kommer med all sannolikhet minst hälften av eleverna att ha sin skolgång i annan kommun vilket innebär internkommunala ersättningar för Söderhamns Kommun. En kostnad som för 20 elever skulle bli minst en miljon kronor.

Har Söderhamns Kommun verkligen råd att lägga ner Stråtjära skola?

Mia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel