Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan terminalen hamna

Skogsföretagen och Ljusdals kommun har enats om ett alternativ som borde studeras närmare.

Jakten på den bästa platsen för att anlägga en ny omlastningsterminal i Ljusdals kommun har pågått länge, och en mängd alternativ har utretts genom åren.

Målet är att samla den omlastning av skogsråvaror på järnväg, som nu sker på olika håll inom kommunen, till en gemensam plats.

Den senaste tiden är Bränta och Kläppa de alternativ som diskuterats mest.

Men nu är det ett annat läge som kan komma att granskas närmare, nämligen Böle – som ligger vid banskillnaden i Hybo sydost om Ljusdal.

I september berättade tidningen att Sveaskog tagit på sig ansvaret att samla intresserade skogsbolag för att i dialog med kommunen kunna lösa den seglivade terminalgåtan. Anders Järlesjö, logistikchef på Sveaskog, berättade då att gruppen skulle titta på de alternativ som varit med i tidigare utredningar och se om något försvunnit för tidigt.

Böle har funnits med i tidigare utredningar, men av olika anledningar valts bort. Men företagargruppen och kommunen anser att platsen inte har utretts tillräckligt ingående och vill därför genomföra en ny studie.

– När vi kikat på Böle har vi bedömt att det skulle kunna bli ett gemensamt terminalläge, säger Anders Järlesjö och fortsätter:

– Bränta har varit ett bra alternativ, men svårt att få till ekonomiskt. Förhoppningen är att Böle kan bli ett alternativ som inte kräver lika stor investering men som vi ändå kan enas om och där alla parter får plats.

Det är närheten till befintligt järnvägsspår som gör att Böle kan bli mer kostnadseffektivt, förklarar han.

För att få fart på den nya förstudien ska en ansökan om medel lämnas in till Region Gävleborg.