Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan hyreshus byggas

Snart 21 år sedan senast – nu smids byggplaner.

Tidningen har tidigare berättat om hur Ljusdalshem har planer på att bygga nytt på den tomma så kallade Shelltomten i Gamla sta'n och där det gamla huset rivs mitt emot brandstationen i Ljusdal.

I framtidsfunderingarna på nyproduktion finns nu även Järvsö med. I den fördjupade översiktsplanen för Järvsö anges dessa möjligheter i ett obebyggt område alldeles intill Stenevägen. Det kan bli åtta lägenheter till att börja med.

– Vi vet ännu inte när och var vi börjar. I Järvsö är ju översiktsplanen inte klar, inte heller markfrågan. Men vi har en efterfrågan som är minst lika stor där som i Ljusdal. Och vilket läge med kyrkan och allt annat i bakgrunden, säger Richard Brännström, vd för Ljusdalshem.

För att få in pengar, och bli av med några av de få mindre förvaltningsenheter som Ljusdalshem har kvar, ber bolaget nu ägaren kommunen om lov att få sälja tre hyreshus.

Det handlar om ett hus med tre lägenheter i Hofsberg, Ljusdal. I Järvsö vill Ljusdalshem sälja Jon Pers med tolv lägenheter och Lång Hans med åtta lägenheter.

– Vi säljer till marknadsmässiga priser. Men vi gör det inte om vi inte får tillräckligt betalt, säger Richard Brännström.

Det är i år 21 år sedan Ljusdalshem byggde helt nya hyreshus. Men med få tomma lägenheter och en allt starkare ekonomi känns det som om det finns möjlighet till nyproduktion nu.

– Vår styrelse var i Stockholm i måndags och fick en del impulser om vad man kan göra, säger Richard Brännström.

Bygger Ljusdalshem sker det med egna pengar.

– Vi kan finansiera nybyggen. Vår ekonomi blir allt bättre, säger han.

Richard Brännström tror inte att hyresnivåerna avskräcker.

– Det blir lite dyrare än i trygghetsboendet i Ljusdal där vi nu har 33 av 39 lägenheter uthyrda. En trea kan kosta under 8 000 kronor i månaden, en tvåa runt 6 500.