Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du fira nationaldagen

I Ljusdals kommun kan du fira nationaldagen på ett flertal platser, bland annat i Ramsjö.
– Peppar peppar, vi får hoppas att meteorologerna har rätt, säger Göran Hammarström, Ramsjö hembygdsförening.

Annons

Ryktet går om finväder den 6 juni – men vid en koll på både yr.no och SMHI:s hemsida ser det ut att som minst bli molnigt – kanske regn, och bara lite sol bakom molnen.

Nationaldagsfirande blir det dock ändå och i kommunen kan du göra det på sju olika platser. Hembygdsgården i Ljusdal, Järvsö, Färila, Ramsjö och Los samt på Fågelsjö gammelgård. Även i Kårböle, med start vid Skansen kommer dagen att firas.

Göran Hammarström, ordförande i Ramsjö hembygdsförening, tycker att Nationaldagen är en trevlig och bra helgdag att fira.

– Den är inte religiöst bunden, som de flesta andra helgdagar är och det är heller inte en kommersiell högtid så som halloween har blivit. Den har ingenting sådant, man träffas och har det trevligt, säger Göran Hammarström.

Nationaldagen i Ramsjö kommer i år firas med sång, tal, samt fika och allmänt samkväm. Förhoppningen är också att Leif Jönsson dyker upp och berättar om Ramsjös historia.

– Han är väldigt duktig på att berätta och han kan väldigt mycket om det. Han har åldern inne för det, kan man säga.

– Och han är Ramsjöbo i grunden, berättar Göran Hammarström.

Att det firas på flera ställen i kommunen tycker han är positivt och han ser det inte som konkurrens.

– Jag ser det snarare som en fördel. Om folk tar sig till exempelvis Ljusdal och lär sig att fira Nationaldagen så kanske det blir fler som kommer till oss också.

Annons