Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan du bygga nära vattnet

Inom flera strandnära områden i Hudiksvalls kommun kan det bli enklare att bygga, om det gynnar landsbygdsutvecklingen.

När regeringen för några år sedan ändrade strandskyddsreglerna infördes något som heter LIS, landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Syftet med LIS var att kommuner skulle få möjlighet att ta fram lämpliga områden där det kan bli enklare att bygga nära vatten.

– Det är en unik möjlighet för kommunerna att utveckla landsbygden, använder vi oss inte av den så är vi dumma, säger stadsarkitekt Mats Gradh.

Arbetet med planförslaget är i princip avslutat. Totalt fanns över 100 förslag till LIS-områden, som har blivit 33 stycken.

Nu väntar planen bara på politikernas godkännande. På torsdagen togs den upp i kommunstyrelsen där det blev en kortare diskussion.

Jan-Erik Jonsson (C) föreslog att ta bort området Svanbacken i Delsbo. Anledningen till det var att han befarade att området kan hamna i konflikt med närliggande åkermark.

I övrigt ansåg han att man kunde ha haft med fler områden. Kent Sjöberg (KD) höll med honom.

– Som Norrbobo är det en besvikelse. Det finns fler områden som kunde ha varit med, men det är väl länsstyrelsen som sätter käppar i hjulet. De har fortfarande för stor makt. Jag hoppas att det finns öppningar framöver att ta med andra områden, sade han.

Kommunalråd Kåge Wallner (MP) däremot tyckte att antalet områden var tillräckligt.

– Det är snarare för många.

Olle Borgström (S) påpekade att en översiktsplan ska omprövas varje mandatperiod och att det därmed finns möjlighet till ändringar i ett senare skede.

Kommunstyrelsen beslöt att godkänna planförslaget, utom Svanbacken som togs bort. Därmed finns det totalt 32 områden kvar i översiktsplanen. Det är dock kommunfullmäktige som har sista ordet och måste anta planen.