Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du bygga nära vattnet

Inom flera strandnära områden i Hudiksvalls kommun kan det bli enklare att bygga, om det gynnar landsbygdsutvecklingen.

Annons

När regeringen för några år sedan ändrade strandskyddsreglerna infördes något som heter LIS, landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Syftet med LIS var att kommuner skulle få möjlighet att ta fram lämpliga områden där det kan bli enklare att bygga nära vatten.

– Det är en unik möjlighet för kommunerna att utveckla landsbygden, använder vi oss inte av den så är vi dumma, säger stadsarkitekt Mats Gradh.

Arbetet med planförslaget är i princip avslutat. Totalt fanns över 100 förslag till LIS-områden, som har blivit 33 stycken.

Nu väntar planen bara på politikernas godkännande. På torsdagen togs den upp i kommunstyrelsen där det blev en kortare diskussion.

Jan-Erik Jonsson (C) föreslog att ta bort området Svanbacken i Delsbo. Anledningen till det var att han befarade att området kan hamna i konflikt med närliggande åkermark.

I övrigt ansåg han att man kunde ha haft med fler områden. Kent Sjöberg (KD) höll med honom.

– Som Norrbobo är det en besvikelse. Det finns fler områden som kunde ha varit med, men det är väl länsstyrelsen som sätter käppar i hjulet. De har fortfarande för stor makt. Jag hoppas att det finns öppningar framöver att ta med andra områden, sade han.

Kommunalråd Kåge Wallner (MP) däremot tyckte att antalet områden var tillräckligt.

– Det är snarare för många.

Olle Borgström (S) påpekade att en översiktsplan ska omprövas varje mandatperiod och att det därmed finns möjlighet till ändringar i ett senare skede.

Kommunstyrelsen beslöt att godkänna planförslaget, utom Svanbacken som togs bort. Därmed finns det totalt 32 områden kvar i översiktsplanen. Det är dock kommunfullmäktige som har sista ordet och måste anta planen.