Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan det bli nytt vindkraftscentrum

En konferens kan bli startskottet för ett nytt regionalt vindkraftscentrum.

Erik Löfgren från Södra Norrlands Vindkraftscentrum gästade på torsdagen kommunstyrelsen i Ljusdal tillsammans med Tommy Swahn, Ljusdalsbo och före detta kommuntjänsteman som numera har konsultuppdrag på vindkraftsområdet.

Löfgren kom tidigt in på intresset från både näringen och myndigheter att en kommun som Ljusdal kan bli ett regioncentrum för vindkraftfrågor.

– Det finns ett sådant i Söderhamn. Men där byggs ingen vindkraft medan det finns utbyggnadsplaner för Ljusdal som dessutom ligger i ett transportstråk mot Härjedalen och Ångetrakten som också har utbyggnad på gång, förklarar Erik Löfgren.

Eftersom det här rörde sig om ett informationsmöte med kommunstyrelsen togs inga beslut mer än att titta närmare på erbjudandet om att ordna en regional konferens i Ljusdal för bland annat länsstyrelse- och kommunfolk.

Det är också rimligt att anta att frågan om Ljusdal som vindkraftscentrum också kommer upp i någon form av förslag.

– Det kan bland annat handla om att ordna utbildningsinsatser och i den biten är det inte många arbetstillfällen, säger Erik Löfgren.

Erik Löfgren ser däremot Ljusdalstraktens tradition och kunnande inom till exempel skogsvägbyggnad och förekomsten av teknikföretag som Mekanotjänst som något som kan ge arbetstillfällen när det gäller vindkraft.

Plus då jobb som vindkraftstekniker.

– I Jädraås i Gästrikland räknar man med elva tekniker på 66 verk, säger Erik Löfgren.

Eftersom frågorna var många och diskussionerna långa fick Tommy Swahn inte så mycket tid åt bygdepengen som årligen kan gå tillbaka till bygderåd och andra från vindkraftens vinster.

Det konstaterades dock att avtal om bygdepeng inte automatiskt följer med om en vindkraftspark byter ägare.

– Men för Ljusdals del kan det sammantaget bli miljontals kronor per år. Bara på Kölvallen kan runt miljonen vänta, säger Tommy Swahn.