Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Har inte råd med rättvisa"

Det blir undantag i de nya reglerna för skolskjuts till kommunens grundskolor – men bara när det finns särskilda skäl.

– Vi har inte råd att vara rättvisa, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

För ett och ett halvt år sedan beslutade nämnden att hela kommunen skulle vara ett upptagningsområde för barnen i grundskolan. Det innebar att föräldrarna fritt kunde välja skola för sina barn – och att kommunen stod för skolskjutsen, om avståndet till den valda skolan var tillräckligt långt enligt gällande bestämmelser.

Den 24 juni i år ändrades reglerna – med hänvisning till kommunens ekonomiska situation. Den som väljer en annan skola än den närmaste kommunala, får själv stå för resekostnaden i fortsättningen.

Beslutet har väckt protester från berörda föräldrar och ansökningar om undantag från de nya bestämmelserna har strömmat in till barn- och utbildningsförvaltningen under sommarlovet.

- Nu måste vi ha tyliga principer för vilka undantag som kan göras, säger Jan Lahenkorva. Och den 26 augusti föreslås nämnden besluta att det måste finns sociala och/eller medicinska skäl för att få gratis skolskjuts till annan skola än den närmaste i fortsättningen.

- Nej, det gör jag inte. Vi har extrem situation nu och det är därför vi inte har råd att behålla de tidigare reglerna. Det innebär att vi tyvärr inte har råd med rättvisan att ge alla samma förutsättningar.