Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här har det knådats degar i över ett sekel

Lagom till Kanelbullens dag bakas det plåtar fulla med kanelbullar hos Sjölins Bröd.
Som Söderhamns äldsta bageri har de bakat fikabröd sedan länge.

Historien om Sjölins Bröd börjar redan år 1893. Då startades Sedwalls Bageri i Söderhamn, som drevs av familjen Sedwall i tre generationer. Senare bytte bageriet namn till Sjölins Bröd. År 1996 köptes det av nuvarande ägarna, Stefan och Suad Andersson.

– Jag kommer faktiskt ihåg den allra första dagen, säger Stefan, men tillägger att åren därefter har flutit ihop en aning.

Tidigare bodde Stefan och Suad i Göteborg, där Stefan gick i konditorskola. Båda kände dock att de ville tillbaka till Hälsingland. Stefan och Suad har sina rötter i Hudiksvall och därför började de leta efter jobb och bostad i närheten. Slutligen hamnade de här i Söderhamn.

Sedan dess har det har skett många förändringar i bageriet. De säger själva att de har renoverat konstant sedan starten.

– Vi skulle nog inte känna igen det själva, säger Stefan.

Från början var det bara ett bageri, kafédelen kom till för fjorton år sedan. De berättar att när de rev väggarna hittade de gamla mjölsäckar, som troligen använts som isolering. Före kaféet fanns det bara kontor och ett litet rum där man köpte bröd.

– Stod det tre personer i bageriet så var det proppfullt, säger Stefan och skrattar.

Under åren har de tagit emot flera hundra praktikanter, i alla åldrar. För några år sedan började Mari Ekengren jobba hos dem.

– Jag gör lite allt möjligt. Till exempel smörgåsar och smörgåstårtor, sen hjälper jag till med kunder, säger Mari och tillägger att hon trivs jättebra med sitt jobb.

Både Suad och Stefan är noga med att bevara den traditionella, hemtrevliga känslan inne i kaféet. På väggarna hänger retro-affischer och på en byrå står den klassiska träarmen som håller i en kringla, symbolen som bageriet haft sen starten.

På väggarna hänger även affischer av böckerna Bagarnbarn och Vinter i kakhuset. De är skrivna av Barbro Sedwall och de handlar om bageriet i Söderhamn och Barbros uppväxt där. Barbro har även skrivit boken Glass och lite jazz, som berättar om när pinnglassen blev populär och hur Sedwalls Bageri var bland de första att tillverka glassen.

Efter att de tog över bageriet så har Stefan och Suad fått träffa Barbro och hennes bror Sven. Syskonen tyckte att det var väldigt kul att de valt att behålla den traditionella stilen.

Stefan och Suad berättar att de gärna återanvänder gammalt material när de gör om och de väljer endast det som passar in. Ingen av dem tror på att följa trender, vare sig det är helvitt eller fransk inredning som gäller.

– Vi är nog ganska otrendiga, säger Stefan.

Under åren som gått har det också varit många trender i bakvärlden.

– För något år sedan blev surdegsbröd en snackis och folk började fråga efter det. Men faktum är att vi har haft surdeg ända sen starten, säger Stefan.

– Likaså har vi haft praliner sen dag ett, säger Suad.

Ingen av dem tror att bageriet skulle ha överlevt om de hela tiden försökt följa alla trender och nya vindar som blåser. I stället har de valt att satsa på det traditionella, med ett stort utbud.

– Vi försöker göra lite av allt. Vi skulle säkert tjäna mer om vi bara gjorde frallor varje dag till exempel, men det skulle ju inte vara vår grej, säger Stefan.

Genuina bakverk och bröd och bra service är vad de har valt att satsa på. Själva tycker de bäst om klassiska, svenska bakverk.

– Många åker utomlands och ser massa fina bakelser, men jag tycker inte det är gott. Det ska vara grädde, vaniljkräm, jordgubbar, säger Suad och tillägger att hennes egen favorit är prinsesstårta.

De är också noga med att ha närproducerade och ekologiska varor i den mån det går. Suad nämner hur bra kvalité hon tycker att svenska råvaror har.

– Vi kan gå ut i skogen och plocka blåbär för att sen kunna strö dem över en tårta, säger Suad.

Det bästa med att driva ett bageri är enligt dem att de alltid har roligt och trivs på jobbet. Sedan är det ett plus att de har nära till allt, då de bor i samma hus som bageriet och caféet.

– I vissa perioder är vi bara inne på området, säger Stefan.

De påpekar även att jobbet har många okända sidor, till exempel disk, städning och källsortering. Ibland levererar de beställningar.

– Sen är det alltid något som ska fixas i huset, säger Stefan.

Något som är säkert är att det aldrig blir långsamt och när vi lämnar bageriet sprider sig doften av nybakade kanelbullar.