Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här har de redan akutläkare

I Östergötland har akutmottagningarna redan börjat bemannas med egna läkargrupper. Det är en kostsam satsning för att stärka patienternas säkerhet.

Göran Iwar, läkare och tidigare verksamhetschefen för röntgenkliniken i Gävle, har lyft frågan om inte länets akutmottagningar bör bemannas med egna läkargrupper.

I Östergötland finns det tre akutmottagningar. De i Linköping och Norrköping tar emot 47 000 patienter vardera per år, de är jämförbara med akuten i Gävle. Mottagningen i Motala har 25 000 patienter om året, ungefär lika många som akuten i Hudiksvall. Skillnaden är att akutmottagningarna i Östergötland bemannas med egna läkare, i Gävle och Hudiksvall är det de andra avdelningarna som skickar ner sina läkare till akuten.

2004 bestämde sig Landstinget i Östergötland för att skaffa sig särskilda akutläkare.

– Det var en vågad satsning för att vara en politiskt styrd organisation, men här fanns det en vilja hos politikerna att stärka patientsäkerheten. Det var det som var syftet, inte att spara pengar, säger Urban Säfwenberg, chef för akuten i Linköping.

Mottagningen i Linköping har nu 40 egna läkare. Hälften av dem är specialister och två av dem är överläkare.

– Handen på hjärtat, runt om i Sverige är det de allra yngsta underläkarna som får stå på akutmottagningarna med darrande ben och ta emot patienter med hjärtstopp efter att solen gått ner. Det är inte medicinskt försvarbart. Om jag som patient kommer in akut sjuk, träffar jag mycket hellre en erfaren överläkare än någon som inte ens fått sin läkarlegitimation än, säger Urban Säfwenberg.

Att hålla sig med en så stor högkompetent läkargrupp kostar, men samtidigt finns det vinster med det.

– Duktiga och erfarna läkare kan snabbt göra bra bedömningar. Vi har fler patienter som besöker våra akutmottagningar i dag än för tio år sedan, men vi lägger in färre patienter. Våra läkare behöver inte skicka någon till röntgen i onödan, vilket är dyrt och kan vara skadligt för patienten. De tar bara de prover de behöver, inte några som de vet att de inte behöver, säger Urban Säfwenberg.

Precis som i Gävleborg har Östergötland upplevt ett kraftigt ökat tryck under de senaste åren. För tio år sedan tog akutmottagningen i Linköping emot 32 000 patienter, förra året var det 47 000 patienter. Men läkartimmarna har inte ökat i samma takt. Läkarna jobbar tillsammans bara 7 000 timmar mer än då, men hinner ta hand om 15 000 fler patienter.

– Där kan vi se en ren effektivitetsvinst, men den äts upp av att vi har dyrare läkare. Dessutom får våra utbildningsläkare på kirurgen operera 25 procent mer än kamraterna i exempelvis Örebro, eftersom de slipper lägga sin tid på akuten, säger Urban Säfwenberg.