Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns ljusare syn på framtiden

Företagarna i Gävleborg är mer positiva inför den närmsta framtiden än den svenska företagaren i allmänhet.

Den slutsatsen kan man dra av Svenskt Näringslivs företagarpanel för augusti.

– Kanske har den värsta krisen blåst över. Många företag känner att de är på väg uppåt, säger Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

Sammanlagt 2 552 företagare i landet har svarat på frågor om halvåret som gått och om planerna för de kommande sex månaderna.

Bland företagarna i Gävleborg är det vanligare att räkna med större investeringar under det kommande halvåret och att tro på en produktions-/försäljningsökning under perioden.

Visserligen är det inte lika vanligt i Gävleborg som i resten av landet att företagarna räknar med nyanställningar den kommande tiden, men det är färre företag som sagt upp anställda här de senaste månaderna och personalminskningarna har varit mindre.

Därför tycker Lars Beckman att det är rätt naturligt att länets företag inte planerar för nyanställningar.

– Panelen visar också att lönsamheten varit sämre här. Det tyder på att företagen i Gävleborg varslat i mindre omfattning. De har försökt övervintra och det har väl varit klokt. Nu finns de anställda kvar när det vänder, säger Lars Beckman.