Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns det rätta stödet

Kommunen lyfts fram i projektet Rätt stöd till arbete.

Annons

Tanken med projektet Rätt stöd till arbete är att lyfta fram goda exempel på hur kommuner kan jobba för att stötta och hjälpa funktionshindrade ut på arbetsmarknaden.

Politiker, kommuntjänstemän, representanter från organisationer för funktionshindrade och chefer från näringslivet var väl representerade vid måndagens konferens i Kulturhuset. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan fanns på plats för att svara på frågor.

– Var och en ska växa till sitt bästa jag. Bemötandet och att få förtroende är grunden, säger Yvonne Lindfors, enhetschef för Hudiksvalls resurscentrum.

Det största hindret för personer med funktionshinder på den öppna arbetsmarknaden är fortfarande attityder och fördomar, tätt följt av fastslagna arbetsuppgifter och tider, berättar Fredrik Lindgren, projektledare för Rätt stöd till arbete.

– Alla kan jobba 100 procent av sin kapacitet. Den intressanta frågan är: Vad är 100 procent för mig? Det kanske är 25 procent av en heltid, men det är i alla fall några timmar.

Projektet jobbar mycket med att påverka politiker och försöka få igenom attitydförändringar. Ett viktigt led i arbetet är också tanken att praktik ska vara ett steg på vägen till en anställning, inte bara en tillfällig sysselsättning eller åtgärd.

– Arbetsgivarna måste våga rekrytera på nya sätt och se mångfald som en fördel, säger Fredrik Lindgren.

Bättre samordning mellan kommunen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan står också på önskelistan hos Rätt stöd till arbete.

– Vi hoppas att det ska leda till att fler arbetsgivare anställer personer med funktionshinder, och att personer med funktionshinder får mer kunskap om sina rättigheter, säger Fredrik Lindgren.