Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får Hudiksvall ett nytt aktivitetscenter

Flera aktörer står nu startklara för att blåsa nytt liv i Hiabs gamla industrilokaler på Köpmanbergsvägen i Hudiksvall. Hudikgympan är en av dem.

Annons

I augusti 2016 flyttar Hudiksvalls Gymnastikförening, Hudikgympan, sin verksamhet till lokalerna.

– Efter många års jagande efter nya lokaler har vi äntligen hittat en plats där föreningen kan växa och utvecklas. Hallen lever upp till de krav som vår idrott ställer på höjd, djup och yta. Det vi investerade på Sportholmen var huvudsakligen i redskap och dem tar vi förstås med oss, säger Staffan Holm, ordförande i Hudikgympan.

Läs mer: Hudikgympan har nyligen investerat 400 000 kronor på Sportholmen

Hudikgympan är Hudiksvalls största barn- och ungdomsförening och det har varit en lång resa med många turer för att nå det här målet. Föreningen har lagt ner tusentals timmar och massor av frivilligarbete under tio års tid.

– Det är nästan ofattbart. Med den här helhetslösningen kanske vi kan locka folk från andra städer som Gävle, Sundsvall och Bollnäs att komma hit. Vi får ju åka dit och träna i dag, och nu kanske vi kan erbjuda dem något tillbaka. Det kanske finns möjligheter att ordna träningsläger också, säger Anna-Karin Widehammar, styrelseledamot och kommunikatör i Hudikgympan.

Även Hudiksvalls Gym och Fitnesscenter flyttar till det nya aktivitetscentret i juni nästa år och ser fram emot möjligheter till gott samarbete i verksamheten. Tomas Burefjord, vd och ägare tillsammans med Diana Andersson, satsar på att behålla samma koncept som i dag.

– Men det blir större. Vi får passalar som är på 300 kvadratmeter, utan en massa pelare. Och läget är bra med tanke på att flera arbetsplatser har flyttat till det här området.

Läs även: Tomas Burefjord: "Många vill träna eftersom man blir hälsosammare"

I Balans Idrottscenter är den tredje aktören som står klar att ansluta sig till aktivitetscentret. De erbjuder helhetslösningar inom hälsa genom bland annat testverksamhet, tränings- och kostupplägg samt fysioterapi. Verksamheten är relativt nystartad och lånar ännu så länge in sig i olika lokaler.

– Nu vill vi komma i gång på riktigt och hoppas kunna flytta in här redan i januari, säger Petter Norman.

I Balans riktar sig främst till idrottare och tänker sig en annan målgrupp än de 1 500 medlemmarna i Hudiksvalls Gym och Fitnesscenter.

– Vi kompletterar varandra. Vi kommer också att ha gym, men med annan utrustning som är mer till för att klättra, hänga och annan friare träning, säger Emelie Holmberg på I Balans.

Som komplement till den hälsomedvetna inriktningen i huset flyttar Jens Ahlbom, illustratör, med konstnärsgruppen MAD också in i huset. De har i dag, liksom Hudikgympan, lokaler på Håstaholmen och flyttar alltså sina ateljéer till aktivitetshuset.

Läs också: Skate och graffiti på Galleri MAD

Det handlar om närmare 7 000 kvadratmeter som ska byggas om och fräschas till. Alla aktörer får en gemensam huvudentré. I en stor lobby kommer det att bli plats för kafé, vernissager och utställningar, och i källaren finns redan omklädningsrum och duschar som ska anpassas till en gemensamhetsanläggning.

Ägaren ROPH Invest AB, som köpte fastigheten den 31 december 2014 av Cargotech, tidigare Hiab, är mycket positiv till den nya verksamheten.

– Vi har haft visioner om det här en längre tid och det känns fantastiskt roligt för oss att jobba med nya grupperingar. Vi tror att mixen kan skapa spännande dynamik och en helt ny typ av samarbeten som kan gynna Hudiksvall, säger Pär Eriksson, ROPH Bolagen.

Läs också: Föroreningar vid lokalerna på Håstaholmen

Läs även: Behovet av nya lokaler har funnits länge

Läs mer: Hudikgympan vill ha snabba beslut

Läs mer om Hudikgympan: Barn blir smartare av gympa