Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får ambulansen rycka ut – mitt under krismötet med politikerna

Ljusdals kommunledning fanns på plats hos ambulansen i Ljusdal för ett krismöte – då gick plötsligt larmet. "I sommar hade det här inte kunnat hända", säger Rasmus Bjerén.

Beskedet om att en ambulans ska dras in i Ljusdal i sommar har väckt kritiska röster bland lokalpolitikerna. Under onsdagskvällen fanns några av dem på plats hos ambulansen för att visa sitt stöd och höra sig för om personalens upplevelse.

Efter ambulansupproret: En ambulans tas bort i Ljusdal

Mötesdeltagarna satt runt ett stort ovalt bord på våning sex i Ljusdals sjukhus när de gästande politikerna plötsligt fick ett bevis på ambulanspersonalens arbetssituation.

Det började plötsligt pipa lite här och var i lokalen. På en tv-skärm kom sedan den första informationen om larmet. Det uppgavs vara en medvetslös person, vilket innebar att två ambulanser fick rycka ut. Större delen av mötesdeltagarna tvingades därför lämna krismötet och springa mot ambulanserna.

Läs också: Så reagerar kommunalrådet på krisen: "Signal om minskad trygghet"

– Det var de två ambulanser som vi har i Ljusdal som fick åka ut till en svårt sjuk patient. Det är ju nattskiftet som arbetar nu, så i sommar hade det här alltså inte kunnat hända, säger Rasmus Bjerén, som är ambulanssjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet.

Han är starkt kritisk till de tänkta nedskärningarna, vilket han nu hade möjlighet att förklara utförligt för lokalpolitikerna. Yvonne Oscarsson (V) som är ordförande för omsorgsnämnden i Ljusdals kommun fanns på plats och lyssnade.

– Det här larmet som kom nu gjorde att det blev väldigt tydligt att i sommar på natten, om det kommer ett larm, så kan man alltså bara åka med en bil. Är man svårt sjuk är det väldigt, väldigt allvarligt, säger hon.

Läs mer: Facket på krigsstigen – kräver tvångsförvaltning av Regionens ambulansvård

Hon är väldigt kritisk till beskedet om att en ambulans ska dras in i Ljusdal.

– In i det längsta trodde jag att det faktiskt inte var sant, men det var det ju. Så vi bestämde tidigt att ta kontakt med ambulansen i Ljusdal och be om att få mötas och höra hur man upplever det. Den bild vi fått här upplever jag är en helt annan än den som kommit fram i media.

Men kan ni som lokalpolitiker påverka de här besluten?

– Som kommunpolitiker kan vi inte påverka besluten, däremot kan vi påverka våra regionpolitiker. Det försöker vi göra på olika sätt. Men hittills har det inte varit en politisk fråga. Men politiken är ju överordnad verksamheterna, så det är klart att politiken kan ändra det här beslutet om man väljer att göra det, säger Yvonne Oscarsson.

En regionpolitiker, Maria Molin (M) som är ledamot i sjukvårdsnämnden, fanns också på plats. Även hon är kritisk, men lovar att hon ska göra sitt bästa för att förändra beslutet.

– Vi får fortsätta lyfta frågan i sjukvårdsnämnden, säger hon.

Vad har det här mötet gett dig?

– Det visar att situationen är mycket värre än man trott.