Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får alla lära sig att åka på snön: "Barnen strålar av glädje"

I veckan genomförs Alla på snö för första gången i Hälsingland. Under tre dagar får alla fjärdeklassare i kommunen komma till Bolleberget och prova på utförsåkning och längdskidor.
– Det här är jätteroligt. Barnen strålar av glädje, säger Magnus Andersson, backchef.

Totalt kommer 300 fjärdeklassare från kommunen att delta i Alla på snö. Under projektets andra dag drar ett hundratal fjärdeklassare från Björktjära skola, Nyhamre skola och Granbersskolan på sig pjäxor och skidor och beger sig upp i backen och ut i spåret.

Se också: TV: Fjärdeklassare provar på skidor för första gången under "Alla på snö"

För många av eleverna är det första gången de står på ett par skidor. En av dem är Maja.

– Det är faktiskt ganska enkelt även om det var lite svårt i början att lära sig bromsa, säger hon.

Ett drygt tjogotal avgångselever från Torbergsgymnasiets Barn- och fritidsprogram finns också på plats i backen. För dem är dessa tre aktivitetsdagar ett moment som ingår i utbildningen.

Läs också: Bollebacken pryder amerikanskt magasin

Deras uppgift är att genomföra hela arrangemanget, se till att barnen lär sig åka på skidorna, hantera liften, servera barnen mat, bjuda på varm saft och hålla humöret uppe bland deltagarna.

Jonatan Wiklund är en av eleverna från Torsbergsgymnasiet som handleder fjärdeklassarna i backen.

– Det är roligt att prova på något nytt som man inte gjort någon gång tidigare. Och så är det en rolig upplevelse att se framstegen de gör, säger han.

Magnus Andersson är Bollebackens backchef. Han tror projektet Alla på snö kommer bli uppskattat och hoppas det ska få vidare spridning även till andra orter i Hälsingland framöver.

– Det här gör att alla faktiskt får prova på att åka skidor. En normal friluftsdag finns ofta flera olika aktiviteter att välja bland, och då är det lätt att vissa väljer bort det de inte känner att de kan, säger han.

Läs också: Fullt ös när Bolle öppnade

Magnus Andersson poängterar också att samarbetet mellan den Bollnäs alpina klubb, kommunen, Svenska skidförbundet, lärare och elever varit positivt.

– Samarbetet har fungerat jättebra och ledarna i backen gör ett enormt arbete och knyter ihop säcken, säger han och fortsätter:

– Redan nu är det många lärare till tredjeklassare som hört av sig och sagt att de hoppas att det här kommer att bli av även redan nästa år. Det hoppas jag också på. Det här skapar nya besökare till vår anläggning i framtiden.

Alla på snö initierades av Svenska skidrådet och genomfördes för första gången i Norrköping för fem år sedan. Sedan dess har Alla på snö fått spridning och är i dag ett nationellt projekt.

Läs också: Toppstugan öppnas för alla

Målet med Alla på snö är att skapa en organisation som fungerar år från år och som bidrar till att alla får möjlighet att prova på att åka skidor.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik