Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Har det hänt så är det bedrövligt"

Partikamraterna välkomnar en förundersökning med anledning av bedrägerimisstankarna mot Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt.

– Om det som påstås har hänt tycker jag att det är bedrövligt, säger Monica Olsson (S), kommunalråd i Nordanstig.

– Jag är naturligtvis besviken och bedrövad utifrån partiets del. Det här tränger undan politiken, säger Mikael Löthstam (S), oppositionsråd i Hudiksvall.

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt utreds för bedrägeri. Han ska ha hanterat ersättningen för sin bostad i Stockholm på ett felaktigt sätt, vilket ska ha gett honom 
160 000 kronor för mycket i ersättning. Håkan Juholt har själv i ett pressmeddelande välkomnat utredningen och han säger att han har gjort fel som inte har satt sig in ordentligt i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende.

– Det är viktigt att inte döma någon förrän förundersökningen är klar. Han har ju själv sagt att det blivit fel, men har han varit medveten om det så tycker jag att det är riktigt illa, säger Monica Olsson.

– Jag tycker inte att han ska ta en timeout med tanke på den roll som han har. Förundersökningen i sig är ingen dom, den kan också visa att det inte begåtts något brottsligt, säger Yoomi Renström som är ordförande för Socialdemokraterna i Gävleborg.

Hon tycker liksom många av sina partikamrater att det är bra att det görs en ordentlig utredning.

– Jag tycker att det är bra att det här prövas. Ingen ska behöva fundera på om det har begåtts något fel eller inte, säger Yoomi Renström.

Yoomi Renström tror att det som händelserna kring Håkan Juholt kommer att påverka partiet negativt.

– På kort sikt tar partiet helt klart skada av det, säger Yoomi Renström.

– Det är klart att det här kan skada partiet, nu får vi se vad förundersökningen visar och sen se hur vi går vidare, säger Monica Olsson.

– Det är ingen idé att ta ställning till om han ska sitta kvar eller inte innan förundersökningen är avslutad, säger Mikael Löthstam.
Sven-Åke Thoresen är ordförande för Region Gävleborg och han vill inte uttala sig om konsekvenserna för partiet utifrån den förundersökning som pågår.
– Jag har inte varit inblandad i några möten kring det som har hänt och jag vill därför inte uttala mig om det heller, säger han.