Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här dansar både proffs och amatörer

Dansforum fyllde 21 år i helgen. För många med dansintresse är det en av årets stora höjdpunkter. Och regnet som kom kunde inte stoppa den pågående dansfesten.

Det är lördag i Viksjöfors. Utanför Röda skolan luktar det grillos från de olika matstånden. På utomhusscenen ska Nina Terruzzi och Nana Suzuki just göra ett modernt dansnummer till japansk musik.

Det är Dansforum i Viksjöfors och spännvidden i programmet är stort. Här visas dansstilar av många de slag och på scenen syns dansamatörer, men också riktiga proffs. Alla har de en viktig sak gemensamt – den stora kärleken till dansen.

Det moderna dansnumret på scenen är över och får generösa applåder. När det är dags för nästa dansgrupp att ta vid kommer regnet, så publik och dansare tvingas bege sig in till Viksjöfors skolas gymnastiksal. Här fortsätter de kvarvarande dansnumren.

En del av dansarna tränar till vardags i någon av Viksjöforsbalettens olika dansgrupper. Det var just i en sådan grupp som Alftatjejen Sara Larsson, nu 22 år, började dansa som 5-åring. Förra året var hon i New York för att dansa professionellt, men nu bor hon i Stockholm, pluggar till naprapat och dansar bara på fritiden.

Senaste dagarna har hon varit i Styggbo hemma hos Helena Ehrstrand – en av Viksjöforsbalettens grundare. Här har hon och 15 andra tillresta dansare från olika delar av världen skapat och dansat tillsammans.

– Det är en sådan härlig stämning här, folk överallt och du får dansa precis vad du vill. Jag tycker att det är den bästa dagen på hela året, säger Sara Larsson.

Inne i gymnastiksalen avlöser de olika numren varandra. Unga lokala akrobater visar vad de kan, sedan är det dags för afrikansk dans som mixar Etiopien med Eritrea och därefter flamenco.

Två som tagit sig till Dansforum är Birgitta Friberg och Ales Jerman. Nu är de publik, men tycker annars också om att själva dansa.

– Jag dansar ett par gånger i månaden. Det är motion och man glömmer jobba, vardag och tänker inte på allvarliga saker under de timmar man dansar, säger Ales Jerman.