Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bygger polarna en cykelpark

Redan kvart i åtta på lördagsmorgonen fanns William, Noel och Mille och deras kompisar på plats för att börja gräva en ny cykelpark i Ljusdal.
De lät sig inte stoppas av att regnet öste ned.

Det var William Olsson, Noel Westerlund, Mille Andersson och Kalle Carlsson som häromveckan uppvaktade kommunens politiker med en önskan om att få en cykelpark i köpingen.

– Vi gick till kommunhuset och frågade, berättar William Olsson.

Killarna i cykelgänget är mellan tio och tretton år och går på Stenhamreskolan. De bor i området kring Slotte, berättar de. Killarna har med sig sina cyklar överallt. Varje ledig stund tillbringar de på två hjul. En hopp- och dirttrackbana har funnits på önskelistan länge.

– Som det varit nu finns det cykelparker i Delsbo, Färila och Hudik, men vi har inte möjlighet att åka dit, förklarar de.

Killar har med sig spadar och krattor. De har med sig ritningar som de själva har ritat på hur cykelbanan ska se ut. Niclas Persson, från entreprenadsfirman Niclas Persson Entreprenad, gräver på den utsedda platsen, öster om beachvolleyplanerna på Östernäs med en stor orangefärgad grävskopa.

Det är lite kallt. Ungdomarna låter sig inte det störas. Tar ett par värmande rörelser med armar och ben när kylan tränger på. Emil Wallin äter några tuggor ur en matlåda han förberett dagen innan.

– Vi ställde väckarklockan för att vara säkra på att vi inte skulle bli sena. Jag sov över hos William och så cyklade vi hit tillsammans, berättar han.

– Titta, nu gör Pontus en 360, berättar de och pekar på Pontus Bergqvist som gör ett vågat hopp uppe i luften. De förklarar:

– En 360 är när man hoppar upp i luften med cykeln och snurrar ett helt varv. En 180 är när man gör samma sak fast ett halvt varv i stället.

– Jag har alltid cyklat på bakhjulet men detta tar runt tre år att lära sig, berättar Pontus Bergqvist efteråt.

Grävarbetet lockar nyfikna blickar. Några Ljusdalsbor har tagit sig hit för att titta.

– Tänk, vad fantastiskt. Detta visar ju verkligen att allt är möjligt i Ljusdal, utbrister någon spontant.

Niclas Persson ser grävjobbet som ett hedersuppdrag. Han känner killarna sedan innan och utför arbetet gratis. Torbjörn Josefsson från Ljusdals Väg och Schakt, bistod med traktor och Sigurd Sand och Ljusdal kommun med varsin lastbil som körde fyllning.

Niclas Persson lovordar cykelkillarnas drivkraft.

– Självklart vill jag hjälpa. Detta är ju ett helt otroligt initiativ av killarna. Så här unga arbetsledare har jag aldrig haft förut, säger Niclas Persson.