Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här avslutar proffskusken Bosse Eklöf karriären – gjorde sista loppet på hemmabanan

Här tar proffskarriären slut för Bo Eklöf.
Efter 17 000 körda lopp och över 2 000 segrar drar han sig tillbaka.
– På många sätt känns det som en lättnad, säger travprofilen.

Dagen före nyårsaftonen satte Bo Eklöf punkt för proffskarriären på hemmabanan. Det blev en sjätteplats med Fantastic Ås i lopp 3 som avslutning innan han avtackades.

Bergsåkerskusken berättade för ett par veckor sedan att proffskarriären gick mot sitt slut. Eklöf fyller 60 år under 2016 och kommer att ta ut sin tränarpension under de kommande fem åren.

Läs mer: Eklöf avslutar karriären

Han vann i sin V65-debut redan 1985, och totalt har karriären innehållit över 2 000 segrar och han har bland annat vunnit Olympiatravet två gånger med Scandal Play och stoderbyt för både varmblod och kallblod.

Nu blir det inga fler stora segrar.

– För mig är det inga problem, det känns som en naturlig del. Jag hade inte så jättemycket bra material att tävla med på slutet, och det var nästan bara av intresse som jag körde, säger Eklöf.

– Under själva loppet kändes det inte så speciellt, men det kändes väldigt bra efteråt när Ulf Ohlsson körde fram och sträckte fram handen och tackade för god kamp.

Beslutet var svårt att ta, men känns rätt. Något som han berättat om i Travsurr tidigare.

Se också: Eklöf om travlivet efter sista loppet

– Det lär inte bli några problem att fylla timmarna, jag har ju familj. Sista året sedan jag börjat jobba som lärare på Wången har det blivit väldigt lite familj, jag hoppas det blir bättre nu, säger Eklöf som kommer fortsätta agera travexpert i Travsurr och jobba som lärare på Wången.

På flera sätt blir han med andra ord kvar inom travvärlden.

– Nyligen var det faktiskt en person som kontaktade mig och pratade lite om funktionärsåtaganden, det är inte helt främmande för mig. Jag har haft mycket åsikter, vi får se vad som händer i framtiden, säger Eklöf.

Att det eventuellt skulle kunna bli något mer lopp som kusk i framtiden är inte heller uteslutet, men då blir det inte som proffs.

– Klart det finns öppningar, jag får ju äga egna hästar och köra om jag vill. Inget är hugget i sten, säger han.

Läs mer: Eklöf lämnar in sin proffslicens

Vilka minnen sticker ut från din karriär?

– Det är mycket, men på 90-talet hade jag både tränarrörelse och körde många fina hästar i de stora loppen. Men faktum är att när jag drog ned på tävlandet efter att ha varit med om en olycka i Gävle så värdesatte jag segrarna mer.

Olyckan Eklöf pratar om skedde 2001 och ledde till att han inte hade tillräckligt med kraft i händerna för att tävla på samma sätt.

– Efter det blev det lättare att skilja ut det som var roligt. 2004 gick det väldigt bra och jag ledde ligan på Bergsåker, då fick jag sluta för att ryggen var dålig och jag blev borta länge. Jag har haft flera långa avbräck, men kommit tillbaka och kört med framgång. Däremot har det blivit svårare för varje gång.

Nu har Bosse Eklöf kommit tillbaka från skada för sista gången. Efter lopp tre på Bergsåker på onsdagen var proffskarriären över.

Senare på kvällen väntade en middag med hästägare.

– På många sätt känns det här som en lättnad också, och det är en bra årstid för att ta beslutet när det är femton grader kallt och blåser. Men till våren är det klart att man kommer sakna sporten. Sammantaget har jag haft en fantastisk karriär och jag har fått träffa många trevliga människor och kört fantastiska hästar, säger Bo Eklöf.