Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här återförenas de – efter 50 år

1964 blev de historiska när de blev Ljusdals första årskull som tog studenten. Det skapade ett band som fortfarande är starkt. I helgen träffades realarna och latinarna på nytt för att fira 50-årsjubileum.

Den 8 maj 1964, kunde man i Ljusdals-Posten se två klassfoton och under dem läsa följande: "De här vitmössorna har skrivit historia. Det är Ljusdals första studentkull som utexaminerades under måndag, tisdag och onsdag."

I helgen återförenades 27 av de historieskrivande realarna och latinarna för 50-årsjubileum på Slottegymnasiet. Och det var många kära återseenden.

– Det är kul, för första gången man träffas på ett tag tittar man och tänker "vem är den gamla gubben?". Men sen, efter en stund är man tillbaka i gamla tider med samma gamla munhugg, säger Torborg Nordkvist som till vardags bor i Umeå men berättar att hon varit på många återföreningar genom åren.

Deltagarna minns att det var speciellt att vara de första som tog studenten. Inte bara för egen del utan för kommunen. Innan det fanns ett gymnasium i Ljusdal var de som ville läsa vidare hänvisade till bland annat Hudiksvall. Och då var det många som lät bli att läsa vidare. Det hade nog en av arrangörerna till återföreningen, läraren Anita Båth gjort om gymnasiet i Ljusdal inte funnits.

– Jag hade nog valt en annan bana, säger hon.

Än i dag märks det hur klassen delar ett speciellt band. Det visas inte minst när en av deltagarna, Tommy Dickens berättar att de gemensamt tänker plantera träd i Afrika för sex gamla klasskamrater som gått bort.

– Vi var förstagångstudenter och det är lite speciellt. Vi är sammansvetsade på det sättet. Träden är ett sätt att uppmärksamma våra saknade vänner, säger han.