Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är utmaningarna för Söderhamnsflygaren från Gnarp som blir Sveriges nästa ÖBI videoklippet ovan hör ni Micael Bydén bli intervjuad av Hudiksvalls Tidnings Torbjörn Ingvarsson, om nya jobbet, hemorten Gnarp, och löftet att ringa mamma så fort han kan.Det var på inga sätt en överraskning att mannen bredvid försvarsminister Peter Hultqvist (S) på fredagens presskonferens var flygvapenchefen Micael Bydén bördig från Gnarp . I spekulationerna kring ny överbefälhavare var Bydén lågoddsaren. Den nye ÖB har en bakgrund som stridsflygare i Söderhamn även om värnplikten började på kustartilleriet. På tjänstgöringen finns förutom Hälsingland även Uppsala, Luleå, Washington DC, Linköping och Afghanistan.

Bydén tillträder som ÖB i en tid som kan beskrivas som försvarspolitiskt uppvaknande. Uppdraget blir att snabbt förbättra samhällets förmåga beträffande vapenmakt att möta en orolig tid. I första hand ligger det på ÖB:s bord att leverera den militära förmågan även om han vid pressträffen även betonade vikten av civil försvarsförmåga.

Här blir också utmaningen för ÖB att hantera två stora problem. Det första handlar om personalförsörjningen som inte fungerar efter värnpliktens avskaffande. Det andra är politikens ovilja att trots ett säkerhetspolitiskt bekymmersamt läge i tillräcklig takt återställa resurserna som tagits bort under två decenniers nedrustning.

Den nya ÖB är heller inte låst vid den doktrinära logiken om att försvaret ska verka utomlands som var den tidigare säkerhetspolitiska inriktningen. Numera omfattar Sveriges försvar även Sverige. Förhoppningsvis ger det snabbt synbara resultat. Dessutom vilar rikets trygghet i en hälsings händer, vilket förpliktigar.