Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är spelarna som ska lyfta S/L – truppen snart fylld: "Blir intressant att se"

Söderhamn/Ljusnes trupp börjar på allvar ta form inför nästa säsong. 16 spelare är kontrakterade – varav fyra är nyförvärv.

Söderhamn/Ljusne laddar för en ny säsong i division 2. Och klubben har, sett till tiden på året, kommit längre än normalt med truppbygget.

– Vi har nog aldrig varit så här tidigt ute, vi har redan nu nio signade forwards och fem backar. Vi behöver bara fylla på med några namn till, så det ser riktigt bra ut, säger sportchefen Erik Sjödin.

En rad nyckelspelare från fjolåret har redan skrivit på för en förlängning. Hittills är truppen dessutom kryddad med fyra nyförvärv.

Martin Vasek, tjecken som i fjol öste in poäng för Järvsö i division 3, är en av förstärkningarna.

– Det blir intressant att se, han öste in poäng i ett tämligen klent Järvsö i fjol. Han var hos oss på tryout och det finns onekligen kvalitet, säger Erik Sjödin.

LÄS MER: Elitseriemeriterad duo tar över som tränare för S/L

De nordamerikanska influenserna blir starka i Ljusne ishall i vinter. I fjol anslöt kanadensaren Luke Sinclair mitt under säsongen och nu får han sällskap av landsmännen Justin Abraham och Cosimo Fontana.

Abraham ansluter från den kanadensiska juniorligan GMHL, medan Fontana förra säsongen öste in poäng i Schweiz.

– Han spelade med ett italienskt lag i den schweiziska ligan. Gjorde galet mycket poäng, sen är det svårt att veta hur kvalitén är på den serien som han spelade i.

Hur kommer det sig att ni kan värva kanadensare till S/L?

– Spelarna får en viss ersättning, men det är egentligen kaffepengar och inget att prata om. Grejen med kanadensarna är att dom jobbar och sliter hårt under sommaren och sen ser dom det här som ett äventyr och ett sätt att marknadsföra sig själva.

Ett mer välbekant nyförvärv är Mikael Sjödin. 30-åringen återvänder till S/L efter sejourer i flera andra klubbar, däribland Hudiksvalls HC och Hedemora i division 1.

– Han kommer att bidra med fysiskt spel och han ställer även krav på sina medspelare. Sen är han fruktansvärt vältränad, säger Erik Sjödin.

Vad saknas nu, innan truppen är helt klar?

– Vi behöver ha in en rutinerad back, någon som har spelat flera säsonger på seniornivå. Sen har vi några spelare från i fjol som vi inte har förlängt med än, men som vi verkligen vill ha kvar.

LAGBYGGET – FAKTA OM SPELARNA

MÅLVAKTER

Johan Larsson: Söderhamnare som anslöt till S/L sent i fjol, efter flera år på högre nivå med Hudiksvalls HC. Blott 23 år gammal, men rutinerad efter tiden i HHC.

Jonathan Aamot: Hockeyfostrad i Söderhamns IK. Sedan ett par säsonger i S/L. Skadefylld säsong i fjol för 20-åringen, som hoppas vara helt återställd till seriepremiären.

BACKAR

Justin Abraham (NY): Kanadensare som senast kommer från spel i den kanadensiska juniorligan GMHL. I Haltons Ravens var den 22-årige Abraham lagkapten och svarade förra säsongen för hela 64 poäng på 33 matcher.

Alexander Polischuk: 26 år gammal och gör sin andra säsong i S/L. Ryss som dessförinnan spelat en säsong i IFK Ore och flera års juniorhockey i Kanada med Bradford Rattlers.

Hampus Malm: En riktig trotjänare i S/L, med över 200 matcher för klubben. Går in på sin åttonde säsong i A-laget. Med de siffrorna kan man nästan tro att Hampus Malm är äldre än sina 24 år.

Ludvig Fredlund: 22-årig back som går in på sin andra säsong med S/L. Anslöt inför fjolårssäsongen från Kovland.

Marcus Larsson: 21-åring som återvände till S/L inför den förra säsongen, då efter några år i Sundsvall Hockeys juniororganisation.

FORWARDS

Martin Vasek (NY): 24-årig tjeckisk forward, som hämtas från Järvsö IK. Där gjorde han i fjol 46 poäng på 26 matcher i division 3. Dessförinnan spelade han i hemlandet Tjeckien, senast med HC Jablonec i fjärdedivisionen och med HC Lomnice nad Popelkou i femtedivisionen.

Mikael Sjödin (NY): Rutinerad 30-åring som inte spelade hockey alls förra säsongen, men som nu är tillbaka i S/L. Har rutin från division 1-spel med både Hudiksvalls HC och Hedemora SK.

Cosimo Fontana (NY): 21-årig kanadensare som hämtas från Varese Killer Bees i den schweiziska ligan. Där gjorde han 50 poäng på 18 matcher. Dessförinnan spelade Fontana i den högsta kanadensiska juniorligan, med Caledonia Corvairs. Där snittade han en poäng per match.

Luke Sinclair: 21-årig kanadensare som anslöt till S/L efter jul förra säsongen, från Halton Ravens i den kanadensiska juniorligan GMHL. Snittade drygt en poäng per match med S/L då.

Jesper Åhlén-Hedenström: 21-åring som går in på sin femte säsong med S/L, efter att han anslöt från IK Sätras juniorverksamhet. Knäskadad i fjol, nu tillbaka på isen igen.

Jesper Paepke: Snittade en poäng per match i fjol, innan en skada satte stopp för fortsatt spel. 23-årig söderhamnare som har erfarenhet av flera division 1-säsonger med Hudiksvalls HC.

Jesper Gustafsson: Den 21-årige forwarden stannar ännu en säsong i S/L. Pålitlig poängspelare, vilket speglar sig i statistiken. De senaste fyra säsongerna har det blivit 130 poäng på 108 matcher i S/L-tröjan.

Oscar Wiklander: Lämnade S/L i juniorålder, för flera säsonger med Grums IK och Arvika HC. Sedan tre säsonger är 23-åringen tillbaka i S/L. Precis som Gustafsson en pålitlig poängplockare, med ett snitt på en poäng per match.

Carl-Johan Eriksson: Lagkaptenen de senaste tre säsongerna är klar för en fortsättning. Med sina 30 år bidrar han med värdefull rutin i ett annars ungt lag. Har tio SHL-matcher för Brynäs på meritlistan, och är även han en stabil poängleverantör.

TRÄNARE

Magnus Nilsson och Johannes Westring